Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Δυναμώστε το αίμα σας με το σίδηρο του πετιμεζιού

Η σιδηροπενική αναιμία είναι μια μορφή αναιμίας που προκύπτει όταν ο οργανισμός παρουσιάζει έλλειψη σε σίδηρο. Η ανεπάρκεια του σιδηρού διαταράσσει τη λειτουργία της αιμοσφαιρίνης με αποτέλεσμα να περιορίζεται η μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς. Η σιδηροπενική αναιμία είναι η συνηθέστερη μορφή αναιμίας στον κόσμο, και κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες εξαιτίας των εντερικών παρασιτικών μολύνσεων και της πτωχής σε σίδηρο διατροφής.

Η σιδηροπενική αναιμία προκαλείται όταν ο οργανισμός δεν προσλαμβάνει επαρκές σίδηρο ή χάνει σίδηρο εξαιτίας αυξημένων αναγκών ή αιμορραγιών.

Τα γενικά συμπτώματα της αναιμίας είναι: Κόπωση χωρίς προφανή αιτία που δεν υποχωρεί, αίσθημα ζάλης, μυϊκή αδυναμία, χλωμή εμφάνιση, απώλεια μαλλιών, δύσπνοια, τάσεις λιποθυμίας, δυσκοιλιότητα, αίσθημα αυξημένων παλμών, δύσπνοια, τάσεις λιποθυμίας, δυσκοιλιότητα, εμβοές στα αυτιά, οπτικές παραισθήσεις, αίσθημα μουδιάσματος ή καψίματος.

 Ενας φυσικός τρόπος για να αυξήσουμε τις αποθήκες σιδήρου στον οργανισμό μας είναι το πετιμέζι. Χρησιμοποιείται από παλιά σαν φυσικό συμπλήρωμα σιδήρου ενώ λαμβάνεται είτε αυτούσιο είτε σαν συνοδευτικό σε σνάκ, σαλάτες, γλυκίσματα ή κύρια φαγητά. Η ιδιαίτερη γεύση του μπορεί να συνοδεύσει οτιδήποτε. Το πετιμέζι αποτελεί μια εξαιρετική πηγή τρισθενούς σιδήρου. Αυτό σημαίνει ότι για να απορροφηθεί καλύτερα πρέπει να συνδυαστεί με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C ή με τροφές ζωικής προέλευσης που περιέχουν σίδηρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου