Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Η χρήση του πετιμεζιού

Το πετιμέζι είναι το συμπύκνωμα μούστου από σταφύλια, γλυκαντικό γνωστό από την αρχαιότητα, φημισμένο για τις θρεπτικές του ιδιότητες, εξαιρετικό συστατικό στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική που στις μέρες μας το βλέπουμε να επιστρέφει στις γκουρμέ κουζίνες.
Πριν την έλευση της ζάχαρης το πετιμέζι ήταν το βασικό γλυκαντικό και αναντικατάστατο φάρμακο σε κάθε ελληνικό σπίτι. Το εξαιρετικό του άρωμα προέρχεται από το βράσιμο του μούστου, είναι 100% φυσικό προϊόν χωρίς προσθήκη συντηρητικών, χρωστικών ή ζάχαρης και διατηρείται εκτός ψυγείου.
Το πετιμέζι χρησιμοποιείται στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική με πολλούς τρόπους.
Αξίζει να αναφέρουμε για την ιστορία ότι ο βιολόγος, γαστρονόμος και ρήτορας Αθήναιος (τέλη 2ου μ.χ. – αρχές 3ου μ.χ.) περιγράφει στα γραπτά του μια συνταγή ψαριού με πετιμέζι. Αντικαθιστά την ζάχαρη σε κάθε ρόφημα, μπαίνει ως βασικό συστατικό σε κουλουράκια, κέικ, αρτοποιήματα, συνοδεύει άριστα γιαούρτι, πανακότα ή άλλα γλυκά. Το χρησιμοποιούμε για να μαρινάρουμε κρεατικά, να φτιάξουμε υπέροχες σάλτσες και ντρέσινγκ για σαλάτες. Επίσης μπορεί να συνοδεύσει μια φρουτοσαλάτα εποχής. Οι παλιοί το χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο για τον ερεθισμένο λαιμό και το κρυολόγημα. Επίσης το έδιναν ζεστό για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της ιλαράς. Νόστιμο λοιπόν και θεραπευτικό το πετιμέζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου