Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Κέικ μήλου με πετιμέζι (νηστήσιμο)


Υλικά:

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν
1 κ.σ. σόδα
1 κ.σ. κανέλα
1 κ.σ. τζίντζερ (πιπερόριζα)
2/3 ποτ. πετιμέζι
1/2 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
2-3 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
1-2 χούφτες σταφίδες μαύρες+ξανθές
1/2 κούπα αμύγδαλα καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα
2 μήλα τριμμένα
1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι και ξύσμα πορτοκάλι
ζάχαρη άχνη





Εκτέλεση: 

Βάζω σε μπολ το λάδι και το πετιμέζι και ανακατεύω τα υλικά με το χέρι να ενωθούν. Αν χρησιμοποιήσω μέλι τότε αραιώνω σε 1/2 ποτήρι νερό χλιαρό 3 κ.σ. μέλι και ανακατεύω καλά μέχρι να διαλυθεί κι έπειτα το ρίχνω στο λάδι.
Ρίχνω και το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύω. Ρίχνω τη ζάχαρη, τις σταφίδες, τ'αμύγδαλα και τα μήλα τ'ανακατεύω καλά με κουτάλι και στο τέλος ρίχνω το χυμό πορτοκαλιού στον οποίο διαλύω τη σόδα (προσοχή γιατί φουσκώνει), μαζί και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Στρώνω μια βουτυρωμένη λαδόκολλα σε ταψί ή σε φόρμα για κέικ και απλώνω το γλυκό με το κουτάλι ομοιόμορφα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 β. για 40 λεπτά περίπου ή έως βγεί το μαχαίρι καθαρό. Οταν κρυώσει το πασπαλίζω με άχνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου