Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Ελιξήριο υγείας το πετιμέζι

Οι περισσότεροι έχουμε αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια, να καταναλώνουμε πετιμέζι ειδικά τους φθινοπωρινούς μήνες που έρχεται η σοδειά του μούστου και που κάνουν σιγά σιγά την εμφάνιση τους τα πρώτα κρυώματα. Οι παλαιότεροι δεν γνώριζαν την διατροφική αξία του πετιμεζιού αλλά είχαν δει στην πράξη τα οφέλη από την κατανάλωση του.

Το πετιμέζι προέρχεται από τον βρασμό του φρέσκου μούστου. Θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές γλυκαντικές ύλες. Και χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Ως γιατροσόφι καταναλώνεται για το μαλάκωμα του βήχα, ως τονωτικό και δυναμωτικό, ειδικά σε άτομα που πάσχουν από αναιμία.

Επίσης, λόγω της περιεκτικότητας του σε αντιοξειδωτικά μπορεί να καταναλώνεται συστηματικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την πρόληψη ενάντια στα χρόνια νοσήματα.

Επειδή είναι η συμπυκνωμένη μορφή του σταφυλιού, μία και μόνο κουταλιά μπορεί να παρέχει ότι και σχεδόν ένα τσαμπί σταφύλι. Το τίμημα του υψηλού θερμιδικού φορτίου δείχνει μηδαμινό μπροστά στην περιεκτικότητα του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο και χαλκό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου