Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Γλυκιά γεύση χωρίς ζάχαρη


Οι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους έχουν μια φυσική έλξη προς τη γλυκιά γεύση. Η γεύση του γλυκού υποσυνείδητα συνδέεται με το μητρικό γάλα και μας ξυπνάει αισθήματα σιγουριάς, ασφάλειας και ευχαρίστησης. Όμως η ζάχαρη, το βασικό γλυκαντικό της εποχής μας έχει κατηγορηθεί από τους ειδικούς για σωρεία αρνητικών επιδράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό. Η υπερκατανάλωσή της οδηγεί σε παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιοπάθειες, τερηδόνα και εγκεφαλικά. Επίσης σχετίζεται με την αύξηση των τριγλυκεριδίων και τη μείωση της καλής χοληστερόλης. Έρευνες έχουν δείξει ότι είναι εθιστική και ότι οι γενιές που μεγαλώνουν εθισμένες στη ζάχαρη αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα παχυσαρκίας και μελλοντικά αυξημένα ποσοστά καρδιοπαθειών και διαβήτη.
Το πετιμέζι είναι ένα άριστο υποκατάστατο της ζάχαρης που φτιάχνεται βράζοντας και ξαφρίζοντας τον μούστο των σταφυλιών πριν αρχίσει η διαδικασία της ζύμωσης. Το πετιμέζι έχει πολλές χρήσεις στην μαγειρική και την ζαχαροπλαστική και στις μέρες μας το αρχαίο αυτό γλυκαντικό ζει τη δική του αναγέννηση. Γκουρμέ και ΄΄ψαγμένα΄΄ πιάτα συμπεριλαμβάνουν το πετιμέζι στα συστατικά τους. Πλέον το φυσικό αυτό γλυκαντικό έχει ξεφύγει από τα στενά όρια της ζαχαρπλαστικής και προστίθεται σε κρέατα, ψάρια, λαχανικά, σάλτσες ή συνοδεύει τηγανίτες, παγωτό ή γιαούρτι. 
Το πετιμέζι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ από μεταλλικά στοιχεία περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο. Είναι καλή πηγή υδατανθράκων λόγω των σταφυλοσακχάρων που περιέχει κι έτσι αποτελεί καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Επιπλέον, έχει και αντιοξειδωτική αλλά και αντικαρκινική δράση, λόγω της ρεσβερατρόλης, που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου