Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Πώς φτιάχνουμε το πετιμέζι;

Το πετιμέζι είναι το σιρόπι που φτιάχνεται από το βρασμό του μούστου και αποτελεί μέρος της γαστρονομικής μας παράδοσης από αρχαιοτάτων χρόνων, αφού είναι μία από τις φυσικές γλυκαντικές ουσίες που γίνεται χωρίς την προσθήκη συντηρητικών, χρωστικών ή ζάχαρης.
Για να φτιάξουμε δύο λίτρα πετιμέζι, χρειαζόμαστε 5 λίτρα φρέσκου μούστου.

Παίρνουμε σταφύλια φρέσκα και τα στίβουμε. Βάζουμε τον χυμό τους σε μια κατσαρόλα και μέσα ρίχνουμε 1 φλυτζάνι στάχτη ή ασπρόχωμα που έχουμε δέσει μέσα σ'ένα καθαρό πανί (ή αντί αυτών χρησιμοποιούμε 2 κύβους 5 εκ. από μπαγιάτικο ψωμί). Βράζουμε το μούστο με τη στάχτη (ή μαζί με το ψωμί) για 20-30 λεπτά αφαιρώντας τον αφρό πού σχηματίζεται και μετά τον κατεβάζουμε από την φωτιά και τον αφήνουμε 12 ώρες να κατασταλάξει.
Σουρώνουμε τον μούστο από διπλό τουλουπάνι, φροντίζοντας να μην μετακινήσουμε το κατακάθι του, τον βάζουμε ξανά στη φωτιά και τον αφήνουμε να βράσει ώσπου να πάρει χρώμα και να γίνει ένα πηχτό σιρόπι. Μαγειρεύουμε μέχρι να μειωθούν τα 5 λίτρα σε περίπου 2. Θα γίνει ένα παχύρρευστο και κολλώδες μείγμα, με πυκνότητα περίπου ανάμεσα σε αυτή του λαδιού και του μελιού. Το αφήνουμε να κρυώσει στην κατσαρόλα και το αποθηκεύουμε σε ένα καθαρό βάζο σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου