Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014
Πετιμέζι και βιταμίνη Α

-βοηθά στην νυχτερινή όραση
-συμμετέχει στο σχηματισμό των οστών
-διατηρεί τα επιθηλιακά κύτταρα (πχ δέρμα, εσωτερικό γαστρεντερικού σωλήνα, πνεύμονα κλπ)
- είναι αντιοξειδωτική
Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης έχουν παρατηρηθεί σοβαρές επιπτώσεις :σταδιακή απώλεια όρασης στο σκοτάδι, ευαισθησία σε λοιμώξεις και δερματικές βλάβες, ίσως σχετίζεται με καρκίνους σε πνεύμονες, έντερο & μαστούς. Τέλος, σε χώρες του τρίτου κόσμου, όπου η έλλειψη μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, καταστρέφεται ο κερατοειδής χιτώνας και τα άτομα οδηγούνται στην τύφλωση.
Πετιμέζι λοιπόν για να μην έχετε ποτέ έλλειψη βιταμίνης A.
Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014
Μαλακά κούκις με πετιμέζι
Υλικά:

Εκτέλεση:
Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα για δέκα λεπτά και όταν κρυώσουν τα σπάμε στο μούλτι σε μικρά κομμάτια (όχι σκόνη).
Ντύνουμε με λαδόκολλα δυο μεγάλα ταψιά του φούρνου.
Σε ένα μπωλ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, μαζί με τα μπαχαρικά, τη σόδα και το αλάτι. Ρίχνουμε μέσα και ανακατεύουμε και το ξύσμα πορτοκαλιούι.
Με ένα ηλεκτρικό μίξερ, κτυπάμε το βούτυρο και τη μαύρη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε το πετιμέζι και το αυγό και τα κτυπάμε για 5 λεπτά στη δυνατή ταχύτητα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε όλα τα υλικά με το αλεύρι. Τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη που θα είναι πολύ μαλακή και θα κολλάει στα χέρια.
Τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύουμε. (Εάν ακόμη κολλάει πολύ η ζύμη προσθέτουμε 1 – 2 κουταλιές αλεύρι) .
Την πλάθουμε σε 2 με 3 κορδόνια πάχους περίπου 4 εκ. διάμετρο. Τυλίγουμε το καθένα σε μεμβράνη κουζίνας, τα τοποθετούμ σε ένα δίσκο και τα βάζουμε στο ψυγείο για άλλη μισή ώρα.
Ανοίγουμε τη μεμβράνη και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε πάνω στα ταψιά που ετοιμάσαμε. Αφού κόψουμε και γεμίσουμε το πρώτο ταψί τα σχηματίζουμε σε μπαλάκια και μετά τα πιέζουμε ελάχιστα στο κέντρο. Τα τοποθετούμε αφήνοντας περίπου 3 εκατοστά απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα απλώσουν κατά το ψήσιμο.
Τοποθετήστε και τα δύο ταψιά σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο σας μέχρι το εξωτερικό μέρος να αρχίσει να σκληραίνει και να γίνεται πιο σκούρο. Θα είναι μαλακά στο κέντρο, αλλά όσο θα κρυώνουν θα γίνουν πιο σκληρά. Εάν κάνετε μεγαλύτερα κούκις, ο χρόνος ψηςσίματος θα πρέπει να αυξηθεί, ανάλογα μέ το μέγεθος, ίσως και μέχρι 18 λεπτά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο.
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. φρέσκο τριμμένο τζίντζερ
1 κ.γ.κανέλα
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/4 κ.γ. γαρύφαλο τριμμένο
1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/4 κ.γ. αλάτι
115 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1/3 κούπας μαύρη ζάχαρη
1/3 κούπας πετιμέζι
1 μεγάλο αυγό (60 γρ.)
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
¾ κούπας καβουρδισμένα αμύγδαλα με τη φλούδα
1 κούπα τσιπς μαύρης σοκολάτας υγείας
1 – 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι (προαιρετικά, αν χρειαστεί)
2 κ.γ. φρέσκο τριμμένο τζίντζερ
1 κ.γ.κανέλα
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/4 κ.γ. γαρύφαλο τριμμένο
1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/4 κ.γ. αλάτι
115 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1/3 κούπας μαύρη ζάχαρη
1/3 κούπας πετιμέζι
1 μεγάλο αυγό (60 γρ.)
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
¾ κούπας καβουρδισμένα αμύγδαλα με τη φλούδα
1 κούπα τσιπς μαύρης σοκολάτας υγείας
1 – 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι (προαιρετικά, αν χρειαστεί)

Εκτέλεση:
Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα για δέκα λεπτά και όταν κρυώσουν τα σπάμε στο μούλτι σε μικρά κομμάτια (όχι σκόνη).
Ντύνουμε με λαδόκολλα δυο μεγάλα ταψιά του φούρνου.
Σε ένα μπωλ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, μαζί με τα μπαχαρικά, τη σόδα και το αλάτι. Ρίχνουμε μέσα και ανακατεύουμε και το ξύσμα πορτοκαλιούι.
Με ένα ηλεκτρικό μίξερ, κτυπάμε το βούτυρο και τη μαύρη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε το πετιμέζι και το αυγό και τα κτυπάμε για 5 λεπτά στη δυνατή ταχύτητα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε όλα τα υλικά με το αλεύρι. Τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη που θα είναι πολύ μαλακή και θα κολλάει στα χέρια.
Τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύουμε. (Εάν ακόμη κολλάει πολύ η ζύμη προσθέτουμε 1 – 2 κουταλιές αλεύρι) .
Ανοίγουμε τη μεμβράνη και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε πάνω στα ταψιά που ετοιμάσαμε. Αφού κόψουμε και γεμίσουμε το πρώτο ταψί τα σχηματίζουμε σε μπαλάκια και μετά τα πιέζουμε ελάχιστα στο κέντρο. Τα τοποθετούμε αφήνοντας περίπου 3 εκατοστά απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα απλώσουν κατά το ψήσιμο.
Τοποθετήστε και τα δύο ταψιά σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο σας μέχρι το εξωτερικό μέρος να αρχίσει να σκληραίνει και να γίνεται πιο σκούρο. Θα είναι μαλακά στο κέντρο, αλλά όσο θα κρυώνουν θα γίνουν πιο σκληρά. Εάν κάνετε μεγαλύτερα κούκις, ο χρόνος ψηςσίματος θα πρέπει να αυξηθεί, ανάλογα μέ το μέγεθος, ίσως και μέχρι 18 λεπτά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο.
Πετιμέζι και ρεσβερατρόλη
H ρεσβερατρόλη είναι ένα φυτικό συστατικό που βρίσκεται σε μεγαλύτερη ποσότητα στη φλούδα των σταφυλιών. Πρόκειται για ένα φυσικό αντιβιοτικό που παράγουν τα φυτά για την άμυνά τους.
Oι έρευνες μέχρι σήμερα, που εξέτασαν τη σχέση του σταφυλιού και της ρεσβερατρόλης από τη μία και τις ευεργετικές συνέπειες στον άνθρωπο από την άλλη έδειξαν:
- Mείωση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο της καρδιάς.
- Aντιοξειδωτική δράση της ρεσβερατρόλης.
- Mείωση της οξείδωσης της λιποπρωτεϊνης LDL και άλλων λιπιδίων, προστασία από την οξείδωση των λιπιδίων των κυττάρων. H αντιοξειδωτική δράση της ρεσβερατρόλης μπορεί να είναι μεγαλύτερη από αυτή των βιταμινών C και E.
- Mειώνει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων και συμβάλλει έτσι στη μείωση του κινδύνου για αθηροσκλήρωση.
- Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
- Πρόληψη από τον σακχαρώδη διαβήτη
- Σε σχέση με την αντικαρκινική δράση της ρεσβερατρόλης φαίνεται κυρίως από εργαστηριακές έρευνες ότι μπορεί να καταστέλλει τη σύνθεση ελευθέρων ριζών, να μειώνει τον κίνδυνο μεταλλάξεων και τη φλεγμονή.
Oι ‘Eλληνες και άλλοι λαοί όπως οι Γάλλοι που κατέχουμε σημαντική θέση στη κατανάλωση σταφυλιού και παράγωγων προϊόντων όπως το πετιμέζι ανά τον κόσμο εμφανίζουμε σχετικά υψηλά ποσοστά μακροζωίας. Ακόμη ένας σημαντικός λόγος για επιστρέψει το πετιμέζι στο ντουλάπι μας.
Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014
Πετιμέζι και βιταμίνη C
Η πιο γνωστή ιδιότητα της βιταμίνης C είναι η προστασία του ανοσοποιητικού. Ας δούμε όμως πως αλλιώς προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό.
- Είναι απαραίτητη για τη παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο συνδετικό ιστό με αποτέλεσμα πιο σφιχτό και λαμπερό δέρμα.
- Έχει αντισταμινική δράση με αποτέλεσμα να μας βοηθά στα αλλεργικά συμπτώματα.
- Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και βοηθά στην καταπολέμηση πολλών μορφών καρκίνου.
- Βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές.
- Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση.
- Έχει αντιγηραντικές και επανορθωτικές ιδιότητες.
- Βοηθά στην καταπολέμηση του καταρράκτη.
- Συμβάλλει στην ψυχική μας υγεία
Το πετιμέζι είναι μια πλούσια τροφή σε βιταμίνη C και παίρνοντας καθημερινά ένα πρωινό ή ένα κολατσιό με πετιμέζι εξασφαλίζουμε εκτός των άλλων τα ευεργετικά οφέλη της βιταμίνης C.
Λαχταριστή πανακότα με πετιμέζι
Υλικά

- 3 ζελατίνες
- 3 κουτ. σούπας νερό
- 210 γρ. γάλα
- 200 γρ. γιαούρτι
- 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 3 κουτ. σούπας πετιμέζι
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε τις ζελατίνες στο νερό και ρίχνουμε το μισό γάλα με τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι.
- Προσθέτουμε τις ζελατίνες στο γάλα και ανακατεύουμε.
- Ενώνουμε τα δύο μείγματα.
- Τοποθετούμε σε ποτήρια και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
- Όταν το σερβίρουμε προσθέτουμε το πετιμέζι.
Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014
Δύο καταπληκτικά προϊόντα σε θρεπτικά συστατικά, ενέργεια και ευεξία. Θα αρέσει σίγουρα στα παιδιά σας.
Υλικά
3 κ.γ. Πετιμέζι
5 κ.γ. Ταχίνι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τα δύο υλικά μαζί.
Μπορούμε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε ποσότητα πετιμεζιού, ανάλαγα πόσο γλυκό το θέλουμε. Αλείφουμε την κρέμα στο ψωμί, στη φρυγανιά, στο παξιμάδι ή όπου αλλόυ θέλουμε.
Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμιού για τοστ στο σχολείο!!!!!!!!
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)