Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Ρυζόγαλο με πετιμέζι

Υλικά: 

Ρύζι καρολίνα: 1 κούπα
Γάλα: 2 1/2 κούπες
Ζάχαρη: 1/2 κούπα
Κορν φλάουρ: 2 κουταλιές σούπας
Πετιμέζι: 4 κουταλιές σούπας
Ροδόνερο: 1 κουταλάκι τσαγιού
Ανθόνερο: 1 κουταλάκι τσαγιού

Εκτέλεση: 

1. Βάζετε σε κατσαρόλα το ρύζι και προσθέτετε νερό, ώστε να σκεπάσετε το ρύζι και να έρθει το νερό 3 εκ. πάνω από το ρύζι. Το βάζετε στη φωτιά να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
2. Εν τω μεταξύ, παίρνετε 1/2 κούπα από το γάλα και διαλύετε μέσα το κορν φλάουρ. Βάζετε στο υπόλοιπο γάλα τη ζάχαρη και το βάζετε στη φωτιά. Ανακατεύετε να διαλυθεί η ζάχαρη και να κάψει το γάλα.
3. 'Οταν το ρύζι είναι έτοιμο, προσθέτετε το καυτό γάλα και το γάλα με το κορν φλάουρ. Συνεχίζετε το βράσιμο, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να πάρει βράση και να πήξει το κορν φλάουρ.
4. Κατεβάζετε από την φωτιά, προσθέτετε το πετιμέζι, το ροδόνερο και το ανθόνερο, ανακατεύετε καλά και μοιράζετε σε 8 μπολάκια.
5. Σερβίρετε το ρυζόγαλο ζεστό ή το αφήνετε να κρυώσει και το βάζετε στο ψυγείο. Αν θέλετε πριν το σερβίρετε το ραντίζετε με λίγο επιπλέον πετιμέζι.

Ζωή γλυκιά σαν πετιμέζι

Άκρως ευεργετικό για την υγεία αποδεικνύεται το πετιμέζι, παρ' ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξαφανιστεί από τα πιάτα των Ελλήνων.
Το πετιμέζι, που προκύπτει από το βράσιμο του μούστου, περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών που θεωρούνται ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία μας. Μπορεί για αρκετά χρόνια να είχε ξεχαστεί, αλλά σε πολλές περιοχές της επαρχίας οι κάτοικοι συνηθίζουν να το πίνουν «σφηνάκι» το πρωί, καθώς έχει αποδειχθεί ότι είναι πλούσιο σε ενέργεια, και ασβέστιο.
Παράλληλα το πετιμέζι αποτελεί άριστη πηγή σιδήρου, ανακουφίζει από τα ενοχλητικά συμπτώματα του πονόλαιμου, ενώ αποτελεί ασπίδα προστασίας για την κατάθλιψη.
Σύμφωνα με τους διαιτολόγους, επειδή το πετιμέζι είναι η συμπυκνωμένη μορφή του χυμού σταφυλιού, μία και μόνο κουταλιά μπορεί να δώσει ό,τι και σχεδόν ένα τσαμπί σταφύλι.
Το τίμημα του υψηλού θερμιδικού φορτίου δείχνει μηδαμινό μπροστά στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φωσφόρο, κάλιο και χαλκό.

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Χαλβάς με αλεύρι και πετιμέζι (χωρίς ζάχαρη)

Υλικά:

½ κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα σταρένιο αλεύρι
1 κούπα πετιμέζι
1 κούπα και ¾ κούπας νερό
1 ξύλο κανέλας
Μισή κούπα καρυδόψιχα κομμένη με το μαχαίρι σε μικρά κομμάτια
Σκόνη κανέλας για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Διαλύουμε το πετιμέζι στο νερό, προσθέτουμε το ξύλο της κανέλας και βάζουμε το σιρόπι να πάρει μια βράση. Κλείνουμε το μάτι χωρίς να απομακρύνουμε την κατσαρόλα απ’ αυτό.
Ωστόσο , βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι (ή ρηχή κατσαρόλα) να κάψει αλλά να μη καπνίσει και ρίχνουμε σαν βροχή το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Καβουρδίζουμε το αλεύρι σε χαμηλή θερμοκρασία για ένα δεκάλεπτο και αφού βγάλουμε την κανέλα από το σιρόπι,
αρχίζουμε να το προσθέτουμε λίγο λίγο στο καβουρντισμένο αλεύρι, χωρίς να απομακρύνουμε την κατσαρόλα από το μάτι και περιμένοντας να απορροφηθεί κάθε φορά.
Όταν τελειώσει το σιρόπι προσθέτουμε και τα καρύδια και τραβάμε την κατσαρόλα από το μάτι. Ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε για 10 λεπτά με βαμβακερή πετσέτα και φορμάρουμε το χαλβά ή τον βγάζουμε σε κουταλιές σε πιατέλα.
Στο σερβίρισμα, πασπαλίζουμε με σκόνη κανέλας και γαρνίρουμε με καρύδι.


Πετιμέζι και εγκυμοσύνη

Στην διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζεται να διασφαλίσετε ότι η διατροφή σας παρέχει αρκετή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί το μωρό, και για το δικό σας σώμα να αντιμετωπίσει τις αλλαγές που συμβαίνουν.

Το πετιμέζι καταναλώνεται σε περιόδους εγκυμοσύνης και θηλασμού ως φυσικό συμπλήρωμα ασβεστίου, φωσφόρου και σιδήρου. Η βιταμίνη C που περιέχει βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Περιέχει επίσης βιταμίνες Α και Β και την αντιοξειδωτική ουσία ρεσβερατρόλη. Περιέχει λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη και τέλος δρα ως αντικαταθλιπτικό συμβάλλοντας στην ψυχική υγεία. 


Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Κέτσαπ σπιτική με πετιμέζι.

Υλικά: (για 1 κιλό κέτσαπ)

3 κιλά ντομάτες
1 ξερό κρεμμύδι
3 πιπεριές Φλωρίνης
2 κγλ αλάτι
1 κ.σ πιπέρι σε κόκκους
Δεντρολίβανο
Φρέσκια ρίγανη
Θυμάρι
6 κ.σ πετιμέζι 
120 γρ ξύδι μπαλσάμικο
2 κ.σ κόρν φλάουερ


Εκτέλεση:

Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε στα 2 ή στα 4 αν είναι μεγάλες, τις βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα, όπως και το κρεμμύδι χοντροκομμένο, τις πιπεριές, το αλάτι, το πιπέρι και τα αρωματικά. Βράζουμε τις ντομάτες ½ ώρα σε δυνατή φωτιά, (τις ανακατεύουμε πότε πότε μην μας κολλήσουν). Τις περνάμε από το τρυπητό για τα μακαρόνια, τις πατάμε να βγάλουν όλο το χυμό τους. Τις ξαναπερνάμε από το ψιλό τρυπητό, για να μην περάσουν σποράκια.
Βάζουμε το χυλό στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το ξύδι, και το πετιμέζι, βράζουμε τη σάλτσα 10 λεπτά, αραιώνουμε το κόρν φλάουερ σε λίγο νερό, το προσθέτουμε στη σάλτσα και την ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να δέσει.
Μπορούμε να μαρινάρουμε κρεατικά με αυτή τη σάλτσα, συν λάδι και να τα ψήσουμε στη σχάρα, ή στο φούρνο σαν σάλτσα μπάρμπεκιου.


Χρήσιμο tip για το πετιμέζι

Το πετιμέζι καταναλώνεται είτε αυτούσιο, είτε σαν γλυκαντική ουσία -υποκατάστατο της ζάχαρης - είτε σαν συστατικό στην μαγειρική και ζαχαροπλαστική.
Στην περίπτωση που καταναλωθεί αυτούσιο για ενεργειακή τόνωση ή για τον πονεμένο λαιμό, καλό θα ήταν να ξεπλένουμε το στόμα μας μετά ή να καθαρίζουμε τα δόντια για να διατηρήσουμε την καλή τους υγεία. Αν ληφθεί πριν από ένα γεύμα τότε είναι εντάξει. Το γεύμα θα καθαρίσει το στόμα σας.

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Κέικ με πετιμέζι και μπαχαρικά

Υλικά:

-400 ml ελαιόλαδο
-10 γαρίφαλα
-1 ξυλαράκι κανέλας
-2 πορτοκάλια (τον χυμό και το ξύσμα τους)
-1 κουτ. σούπας σόδα
-2½ φλιτζάνια πετιμέζι
-1 σφηνάκι ούζο
-3 κουτ. σούπας σουσάμι
-2 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη
-5 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Eκτέλεση:

Βράζουμε σε κατσαρολάκι 200 ml νερό μαζί με τα γαρίφαλα και την κανέλα σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Σουρώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Ανακατεύουμε με πιρούνι τον χυμό πορτοκαλιού και τη σόδα σε μπολ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα το λάδι και το πετιμέζι σε άλλο μπολ μέχρι να γίνουν λείο μείγμα. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό, το ούζο, το ξύσμα και τον χυμό του πορτοκαλιού με τη σόδα και χτυπάμε καλά. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά μέχρι να σχηματιστεί ένα πυκνό μείγμα όπως του κλασικού κέικ. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 30 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ανακατεύουμε το σουσάμι με τη ζάχαρη σε μπολ και πασπαλίζουμε την επιφάνεια του μείγματος. Ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου. Βυθίζουμε στο κέικ ένα δοκιμαστικό ξυλάκι. Αν δεν κολλάει, βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ταψί για 5 λεπτά πριν το ξεφορμάρουμε.


Χρήση του πετιμεζιού στην σύγχρονη κουζίνα

Στη σύγχρονη κουζίνα, οι χρήσεις του πετιμεζιού επεκτείνονται πέρα από τη σφαίρα της ζαχαροπλαστικής και προστίθεται σε πιάτα με κρέατα, ψάρια και λαχανικά, σε σάλτσες και ντρέσινγκ προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ορέξεις των σύγχρονων Ελλήνων γαστρίμαργων για κάτι παραδοσιακό, αλλά και καινούργιο. Το πετιμέζι δρα και ως συντηρητικό στη χωριάτικη κουζίνα, ιδίως στα γλυκά του κουταλιού με μελιτζάνα και κολοκύθα. Το πετιμέζι περιχύνεται πάνω σε ψημένο ψωμί, σε τσαλέτια (τηγανίτες από μπομπότα – ένα παλιό πιάτο από τη Σάμο), σε μικρές χορτόπιτες από την Τήνο όπως η φεσκλόπιτα, σε περισσότερα πιάτα στην παραδοσιακή κουζίνα και τουλάχιστον σε ένα γλυκόξινο πιάτο με ψάρι, το σαβόρο, σε διάφορες εκδοχές από τις Κυκλάδες. 
Η συνοδεία λουκουμάδων και τηγανίτας είναι το φόρτε του. Υποκαθιστά θαυμάσια τη ζάχαρη στα αφεψήματα, αλλά και στη ζαχαροπλαστική. Χρησιμοποιείται αντί άλλου σιροπιού στο παγωτό και το γιαούρτι. Επίσης στις πράσινες σαλάτες με ξύδι.

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Μουστοκούλουρα με πετιμέζι

Υλικά: (για 1,5 κιλό)

200γρ. ελαιόλαδο
120γρ. πετιμέζι
180γρ. νερό
100γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
200γρ. ζάχαρη
50γρ. κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία
1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κιλό αλεύρι μαλακό

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, το νερό, το γάλα, τη ζάχαρη και το κονιάκ. Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρίφαλο, την αμμωνία και τη σόδα, τα ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο μείγμα του μεγάλου μπολ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160οC. Ρίχνουμε και το αλεύρι στο μπολ και ζυμώνουμε με τα χέρια, έως ότου έχουμε μια σφιχτή ζύμη. Εναλλακτικά, βάζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και το ζυμώνουμε σε μεσαία ταχύτητα, με το εξάρτημα που ονομάζουμε φτερό. Στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου. Κόβουμε μικρά μπαλάκια ζύμης και πλάθουμε τα μουστοκούλουρα στο σχήμα που θέλουμε, τα βάζουμε πάνω στη λαδόκολλα, κάπως αραιά, και τα ψήνουμε για 15 – 18 λεπτά. Προσοχή, να μην τα ξεροψήσετε, ώστε να διατηρηθούν μαλακά.

Ο ΠΟΥ μειώνει κατά το ήμισυ το επιθυμητό όριο κατανάλωσης ζάχαρης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η καθημερινή πρόσληψη ζάχαρης θα μπορούσε να αποτελεί το 5% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων- το ήμισυ από την προηγούμενη σύσταση του Οργανισμού, σύμφωνα με νέο προσχέδιο οδηγιών που δημοσιεύτηκε στις 5 Μαρτίου 2014.
Μετά από επισκόπηση 9.000 ερευνών, πάνελ ειδικών του ΠΟΥ, δήλωσε ότι η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης στο συγκεκριμένο επίπεδο θα καταπολεμήσει την παχυσαρκία και την τερηδόνα. Σε αυτό περιλαμβάνονται σάκχαρα που προστίθενται σε τρόφιμα και όσα είναι παρόντα στο μέλι, το σιρόπι και τους χυμούς φρούτων αλλά όχι όσα υπάρχουν φυσικά στα φρούτα.
Οι Αμερικανοί και άλλοι δυτικοί τρώνε περισσότερη ζάχαρη από όση προτείνει ο ΠΟΥ. Η μέση πρόσληψη ζάχαρης θα πρέπει να μειωθεί κατά δυο τρίτα για να φθάσει στα επίπεδα που προτείνει ο Π.Ο.Υ. 

Οι νέες οδηγίες του ΠΟΥ έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο και ο Οργανισμός προσκαλεί το κοινό να τις σχολιάσει μέσω της ιστοσελίδας μέχρι τέλος Μαρτίου.
Πολλοί γιατροί επικρότησαν την προσπάθεια του Π.Ο.Υ να προσπαθήσει να περιορίσει την παγκόσμια αγάπη στα γλυκά.
Ο Dr. Robert Lustig, του University of California, δήλωσε ότι όσο λιγότερη ζάχαρη τρώμε τόσο καλύτερα είναι.
Όταν ο ΠΟΥ αναθεώρησε για τελευταία φορά τις οδηγίες για τη ζάχαρη, περισσότερο από 10 χρόνια πριν, συνιστούσε η ζάχαρη να αποτελεί ποσοστό λιγότερο από το 10% της καθημερινής πρόσληψης θερμίδων.
Ο Lustig δήλωσε ότι οι νέες οδηγίες θα μπορούσαν να αλλάξουν το περιβάλλον των τροφίμων πιέζοντας τους παραγωγούς να ξανασκεφτούν πώς χρησιμοποιούν τη ζάχαρη στις κατεργασμένες τροφές, όπως στο ψωμί, τις σούπες, τις σάλτσες ζυμαρικών και τα ντρέσιγκς.
Το πάνελ των ειδικών ανακάλυψε ότι η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται στενά με την παχυσαρκία και τις βλάβες στα δόντια. Οι ειδικοί σημείωσαν ότι οι παχύσαρκοι έχουν υψηλότερο κίνδυνο για χρόνιες νόσους, που είναι υπεύθυνες για περισσότερο από το 60% των θανάτων παγκοσμίως.
Ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι πολλά από τα σάκχαρα που τρώμε στις μέρες μας είναι κρυμμένα σε κατεργασμένα τρόφιμα, σημειώνοντας ότι ένα κουτάλι σούπας κέτσαπ περιέχει περίπου ένα κουταλάκι ζάχαρης.
Δεν υπάρχει παγκόσμια ομοφωνία σχετικά με το πόση ζάχαρη είναι πολύ, ως ποσότητα.
Το νόστιμο και υγιεινό πετιμέζι είναι μια γλυκαντική ουσία που μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη προσφέροντας υγεία και όχι προβλήματα.


Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Μοσχάρι με πετιμέζι και κριθαράκι

Υλικά:
μοσχάρι 1 κιλό
κριθαράκι 400 γρ.
ελαιόλαδο 1/2 φλ.
βούτυρο 1 κ.σ.
πετιμέζι 1/2 κούπα
αλάτι
πιπέρι
μαιντανό

Εκτέλεση:

Πλύνετε καλά το κρέας και κόψτε το σε μικρές μερίδες. Τοποθετείστε το σε γάστρα, αλατοπιπερώστε, περιχύσετε με το ελαιόλαδο, το πετιμέζι και δυο κούπες νερό. Σκεπάστε την γάστρα και βάλτε στον φούρνο στους 200 C για 20 λεπτά. Χαμηλώστε στους 180 C και ψήστε ακόμα 40-45 λεπτά προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί. Όταν το κρέας είναι σχεδόν ψημένο, ξεσκεπάζετε το σκεύος και προσθέτετε ζεστό νερό και αρκετό αλάτι. Ρίχνετε το κριθαράκι , ανακατεύετε με μια κουτάλα ,σκεπάζετε και σιγοψήνετε για 20 λεπτά ακόμα. Ανοίξτε το σκεύος , βάλτε το βούτυρο και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ψήστε για 10 λεπτά ακόμα. Αφήστε το φαγητό να ξεκουραστεί για δέκα λεπτά πριν το σερβίρετε. Μπορείτε να το κάνετε και με ρύζι αντί για κριθαράκι.

Η ρεσβερατρόλη του κόκκινου σταφυλιού προλαμβάνει το διαβήτη, την υπέρταση και το εγκεφαλικό επεισόδιο

Υπάρχει μεγάλη δημοσιότητα γύρω από τη ρεσβερατρόλη και τα οφέλη για την υγεία της κατανάλωσης κόκκινου σταφυλιού και των παραγώγων του. Η ρεσβερατρόλη έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη, της υπέρτασης και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Το ενδιαφέρον για την ρεσβερατρόλη ήρθε στην επιφάνεια στις αρχές της δεκαετίας του 1990,στην προσπάθεια να εξηγήσουν το «γαλλικό παράδοξο» - όπου βλέπουμε μια χαμηλή συχνότητα καρδιακών παθήσεων σε μια κοινωνία που τρώει άφθονο κορεσμένο λίπος. Τι σημαίνει η ρεσβερατρόλη και τι κάνει μέσα στο σώμα; 
Η ρεσβερατρόλη είναι μια αντιοξειδωτική πολυφαινολική ουσία πλούσια στα κόκκινα σταφύλια, βατόμουρα, μούρα, κόκκινο κρασί και στη μαύρη σοκολάτα. Είναι μια λιποδιαλυτή ένωση που παράγεται από τα φυτά για να αντιμετωπίσουν τραυματισμό ή μυκητιασικές λοιμώξεις. Πολλές εργαστηριακές μελέτες σε ζώα έχουν αποκαλύψει την αποτελεσματική αντιοξειδωτική δράση αυτής της μωβ ένωσης. Εκτός του ότι είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, η ρεσβερατρόλη είναι επίσης αντιφλεγμονώδη και παρέχει προστασία στα νεύρα. Η ρεσβερατρόλη παίζει πολλούς ρόλους στον τομέα της υγείας και πρόληψης των ασθενειών. Λειτουργεί εμποδίζοντας την βλάβη στα κύτταρα και τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει την οξείδωση της χοληστερόλης. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας στην πρόληψη του σχηματισμού πλάκας και θρόμβων στο αίμα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ρεσβερατρόλη είναι ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό, διότι συμμετέχει σε μονοπάτια κυτταρικής σηματοδότησης. Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ κατέρρευσαν μέρος του μυστηρίου που αφορούν στη δράση της ρεσβερατρόλης στα κύτταρα. Η ρεσβερατρόλη βρέθηκε να αναστέλλει ορισμένους τύπους πρωτεϊνών (ένζυμα) που βοηθούν στη ρύθμιση των ενεργειακών μηχανισμών ενός κυττάρου. Η δράση αυτή επηρεάζει τις βιολογικές οδούς ενός κυττάρου, συμπεριλαμβανομένης της γήρανσης, του μεταβολισμού και της ανταπόκρισης στην ινσουλίνη. Οι διαβητικοί βρίσκουν ανακούφιση με την κατανάλωση ρεσβερατρόλης Οι αρχικές μελέτες σχετικά με ρεσβερατρόλη ξεκίνησαν με τις καρδιοπροστατευτικές επιδράσεις της, ωστόσο πρόσφατη έρευνα επεκτείνεται σε ανοσοποιητικό, πρόληψη του καρκίνου, αντιγήρανσης και αντιδιαβητικές δυνατότητές της. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011 British Journal of Nutrition κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ρεσβερατρόλη βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη στους ανθρώπους με την ενίσχυση της σηματοδότησης ινσουλίνης και μειώνοντας το οξειδωτικό στρες σε διαβητικούς τύπου 2. Μια παρόμοια το 2012 πιλοτική μελέτη έδειξε ότι οι δόσεις των 1 -2 γραμμάρια ρεσβερατρόλης ανά ημέρα βελτίωσε σημαντικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε ηλικιωμένους ασθενείς με δυσανεξία στη γλυκόζη. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι πολύ σημαντικά επειδή η αντιοξειδωτική ένωση ρεσβερατρόλη όχι μόνο βελτιώνει την απόκριση του κυττάρου σε ινσουλίνη, μειώνει επίσης το οξειδωτικό στρες κοινό μεταξύ των διαβητικών. Αυτό μειώνει συναφείς διαβητικές επιπλοκές, όπως καρδιακά προβλήματα, εγκεφαλικό επεισόδιο και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Παρόλα αυτά η χρήση του πετιμεζιού από διαβητικούς θα πρέπει να γίνεται με την συμβουλή ειδικού καθώς πρόκειται για προϊόν επεξεργασίας του κόκκινου σταφυλιού.


Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Αρνάκι με πετιμέζι, σε ρύζι με σταφίδες

Υλικά:

1 μπουτάκι αρνιού ξεκοκκαλισμένο
3 φλιτζάνια ρύζι μπασμάτι
1 φλιτζάνι ρεβίθια μουλιασμένα
1 κ.σ. σουλτανίνα ξανθιά ξερή
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
1 φλιτζάνι πετιμέζι
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. πιπέρι
1 κ.γ. κύμινο

Εκτέλεση:

1.Αλατοπιπέρωσε και περίχυσε με ελαιόλαδο το κρέας, τη μισή ποσότητα πετιμέζι και δύο φλιτζάνια χλιαρό νερό
2.Βάλε σε γάστρα με καπάκι στους 180ο C για 30 λεπτά και στη συνέχεια χαμήλωσε τη φωτιά στους 160οC και ψήσε για 50 λεπτά ακόμη
3.Ετοίμασε το ρύζι και τα ρεβίθια. Βράσε πρώτα τα όσπρια σε αλατισμένο νερό, ξέπλυνε με κρύο νερό και σούρωσε. άφησε στην άκρη να κρυώσουν
4.Λίγο πριν ψηθεί το κρέας άνοιξε το καπάκι, περίχυσε με το υπόλοιπο πετιμέζι, και πρόσθεσε 9 φλιτζάνια νερό
5.Ανακάτεψε το ρύζι με τις σταφίδες, τα ρεβίθια, το κύμινο και ρίξε γύρω από το κρέας, ανακάτεψε
6.Σκέπασε πάλι τη γάστρα και άφησε σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράσει το ρύζι για 15 λεπτά
7.Λιώσε το βούτυρο και περίχυσε το κρέας σου. Συνέχισε για άλλα δέκα λεπτά με το καπάκι κλειστό. Σέρβιρε ζεστό


Πετιμέζι και έλλειψη ασβεστίου

Το πετιμέζι είναι μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου ειδικά για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Είναι μεταλλικό στοιχείο που βρίσκεται βασικά στο σκελετό και στα δόντια.
Διανέμεται στα νεύρα, στους μύες (συμπεριλαμβανομένου του καρδιακού μυός) και στο αίμα.Τα ασβέστιο συνεργάζεται με το φωσφόρο -που επίσης περιέχεται στο πετιμέζι- για την υγεία των οστών και τη μυϊκή λειτουργία. Το ασβέστιο:

· Είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών.
· Ελέγχει τη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων.
· Ελέγχει την ερεθιστικότητα των νεύρων και των μυών.
· Ελέγχει τις συσπάσεις του καρδιακού μυός, άρα συντελεί στη διατήρηση του καρδιακού ρυθμού.
· Βοηθάει στη διαδικασία της πήξης του αίματος.
· Ελέγχει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.
· Βοηθάει στην απορρόφηση της βιταμίνης Β12.

Η έλλειψή του προκαλεί:
Στα παιδιά
Ραχίτιδα, που χαρακτηρίζεται από:
• υπερβολική εφίδρωση της κεφαλής
• σταθερές κινήσεις της κεφαλής
• αργοπορία στο κάθισμα, το μπουσούλισμα και το βάδισμα
• στραβά πόδια
• βαθουλωμένα γόνατα
• προτεταμένο θώρακα.

Στους ενήλικες
Οστεομαλάκυνση, οστεοπόρωση, που προκαλούν:
• πόνους στα οστά
• μυϊκή αδυναμία
• αργή αποκατάσταση καταγμάτων
• τετανία - τινάγματα και σπασμoύς
• εύθρυπτα οστά
• παραμόρφωση σπονδυλικής στήλης
• απώλεια ύψους.

Επειδή η απώλεια του ασβεστίου είναι καθημερινή η πρόσληψή του κρίνεται επιτακτική. Το πετιμέζι είναι μια πολύ καλή πηγή ώστε να αποφύγουμε τις δυσάρεστες συνέπειες.

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Πανακότα με λουκούμι πετιμεζιού

Υλικά:

για 6 μερίδες
Για την πανακότα
8 γρ. φύλλα ζελατίνης
600 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης
1 λοβός βανίλιας (τον χαράζω κατά μήκος στη μέση και με ένα μαχαιράκι ξύνω και παίρνω τα σπόρια)
60 γρ. ζάχαρη
Για το λουκούμι πετιμεζιού
370 γρ. νερό
100 γρ. ζάχαρη
60 γρ. νισεστές (στα ράφια με τα άλευρα)
60 γρ. πετιμέζι
Για το σερβίρισμα
λίγες ξανθές σταφίδες

Εκτέλεση:

Για την πανακότα: Βάζω τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό και τα αφήνω για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνω την κρέμα γάλακτος, τα σποράκια της βανίλιας και τη ζάχαρη και τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρουν μια βράση. Αποσύρω από τη φωτιά.
Στύβω τη μαλακωμένη ζελατίνη με τα χέρια μου και τη ρίχνω στην κατσαρόλα με το καυτό μείγμα. Ανακατεύω καλά, μέχρι να λιώσει. Μοιράζω το μείγμα σε 6 μπολάκια ή φαρδιά ποτήρια, τα σκεπάζω με διάφανη μεμβράνη και τα βάζω για 1 ώρα στο ψυγείο, μέχρι οι πανακότες να παγώσουν και να σφίξουν καλά.
Για το λουκούμι πετιμεζιού: Ρίχνω όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να φτιάξω ένα λείο μείγμα που σταδιακά, να δέσει, να πήξει. Το αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει τόσο ώστε να γίνει χλιαρό.
Για το σερβίρισμα: Βγάζω τα μπολάκια με τις πανακότες από το ψυγείο, αφαιρώ τις μεμβράνες και περιχύνω με ένα λεπτό στρώμα από το λουκούμι πετιμέζι. Ξανασκεπάζω τα μπολ με τις μεμβράνες και τα βάζω και πάλι στο ψυγείο, για άλλη 1 ώρα για να παγώσει και το λουκούμι.
Τα σερβίρω κρύα, με λίγες ξανθές σταφίδες.


Ελιξήριο υγείας το πετιμέζι

Οι περισσότεροι έχουμε αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια, να καταναλώνουμε πετιμέζι ειδικά τους φθινοπωρινούς μήνες που έρχεται η σοδειά του μούστου και που κάνουν σιγά σιγά την εμφάνιση τους τα πρώτα κρυώματα. Οι παλαιότεροι δεν γνώριζαν την διατροφική αξία του πετιμεζιού αλλά είχαν δει στην πράξη τα οφέλη από την κατανάλωση του.

Το πετιμέζι προέρχεται από τον βρασμό του φρέσκου μούστου. Θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές γλυκαντικές ύλες. Και χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Ως γιατροσόφι καταναλώνεται για το μαλάκωμα του βήχα, ως τονωτικό και δυναμωτικό, ειδικά σε άτομα που πάσχουν από αναιμία.

Επίσης, λόγω της περιεκτικότητας του σε αντιοξειδωτικά μπορεί να καταναλώνεται συστηματικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την πρόληψη ενάντια στα χρόνια νοσήματα.

Επειδή είναι η συμπυκνωμένη μορφή του σταφυλιού, μία και μόνο κουταλιά μπορεί να παρέχει ότι και σχεδόν ένα τσαμπί σταφύλι. Το τίμημα του υψηλού θερμιδικού φορτίου δείχνει μηδαμινό μπροστά στην περιεκτικότητα του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο και χαλκό.


Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Κέικ μήλου με πετιμέζι (νηστήσιμο)


Υλικά:

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν
1 κ.σ. σόδα
1 κ.σ. κανέλα
1 κ.σ. τζίντζερ (πιπερόριζα)
2/3 ποτ. πετιμέζι
1/2 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
2-3 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
1-2 χούφτες σταφίδες μαύρες+ξανθές
1/2 κούπα αμύγδαλα καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα
2 μήλα τριμμένα
1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι και ξύσμα πορτοκάλι
ζάχαρη άχνη





Εκτέλεση: 

Βάζω σε μπολ το λάδι και το πετιμέζι και ανακατεύω τα υλικά με το χέρι να ενωθούν. Αν χρησιμοποιήσω μέλι τότε αραιώνω σε 1/2 ποτήρι νερό χλιαρό 3 κ.σ. μέλι και ανακατεύω καλά μέχρι να διαλυθεί κι έπειτα το ρίχνω στο λάδι.
Ρίχνω και το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύω. Ρίχνω τη ζάχαρη, τις σταφίδες, τ'αμύγδαλα και τα μήλα τ'ανακατεύω καλά με κουτάλι και στο τέλος ρίχνω το χυμό πορτοκαλιού στον οποίο διαλύω τη σόδα (προσοχή γιατί φουσκώνει), μαζί και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Στρώνω μια βουτυρωμένη λαδόκολλα σε ταψί ή σε φόρμα για κέικ και απλώνω το γλυκό με το κουτάλι ομοιόμορφα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 β. για 40 λεπτά περίπου ή έως βγεί το μαχαίρι καθαρό. Οταν κρυώσει το πασπαλίζω με άχνη.