Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Πανακότα με λουκούμι πετιμεζιού

Υλικά:

για 6 μερίδες
Για την πανακότα
8 γρ. φύλλα ζελατίνης
600 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης
1 λοβός βανίλιας (τον χαράζω κατά μήκος στη μέση και με ένα μαχαιράκι ξύνω και παίρνω τα σπόρια)
60 γρ. ζάχαρη
Για το λουκούμι πετιμεζιού
370 γρ. νερό
100 γρ. ζάχαρη
60 γρ. νισεστές (στα ράφια με τα άλευρα)
60 γρ. πετιμέζι
Για το σερβίρισμα
λίγες ξανθές σταφίδες

Εκτέλεση:

Για την πανακότα: Βάζω τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό και τα αφήνω για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνω την κρέμα γάλακτος, τα σποράκια της βανίλιας και τη ζάχαρη και τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρουν μια βράση. Αποσύρω από τη φωτιά.
Στύβω τη μαλακωμένη ζελατίνη με τα χέρια μου και τη ρίχνω στην κατσαρόλα με το καυτό μείγμα. Ανακατεύω καλά, μέχρι να λιώσει. Μοιράζω το μείγμα σε 6 μπολάκια ή φαρδιά ποτήρια, τα σκεπάζω με διάφανη μεμβράνη και τα βάζω για 1 ώρα στο ψυγείο, μέχρι οι πανακότες να παγώσουν και να σφίξουν καλά.
Για το λουκούμι πετιμεζιού: Ρίχνω όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να φτιάξω ένα λείο μείγμα που σταδιακά, να δέσει, να πήξει. Το αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει τόσο ώστε να γίνει χλιαρό.
Για το σερβίρισμα: Βγάζω τα μπολάκια με τις πανακότες από το ψυγείο, αφαιρώ τις μεμβράνες και περιχύνω με ένα λεπτό στρώμα από το λουκούμι πετιμέζι. Ξανασκεπάζω τα μπολ με τις μεμβράνες και τα βάζω και πάλι στο ψυγείο, για άλλη 1 ώρα για να παγώσει και το λουκούμι.
Τα σερβίρω κρύα, με λίγες ξανθές σταφίδες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου