Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Η ρεσβερατρόλη του κόκκινου σταφυλιού προλαμβάνει το διαβήτη, την υπέρταση και το εγκεφαλικό επεισόδιο

Υπάρχει μεγάλη δημοσιότητα γύρω από τη ρεσβερατρόλη και τα οφέλη για την υγεία της κατανάλωσης κόκκινου σταφυλιού και των παραγώγων του. Η ρεσβερατρόλη έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη, της υπέρτασης και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Το ενδιαφέρον για την ρεσβερατρόλη ήρθε στην επιφάνεια στις αρχές της δεκαετίας του 1990,στην προσπάθεια να εξηγήσουν το «γαλλικό παράδοξο» - όπου βλέπουμε μια χαμηλή συχνότητα καρδιακών παθήσεων σε μια κοινωνία που τρώει άφθονο κορεσμένο λίπος. Τι σημαίνει η ρεσβερατρόλη και τι κάνει μέσα στο σώμα; 
Η ρεσβερατρόλη είναι μια αντιοξειδωτική πολυφαινολική ουσία πλούσια στα κόκκινα σταφύλια, βατόμουρα, μούρα, κόκκινο κρασί και στη μαύρη σοκολάτα. Είναι μια λιποδιαλυτή ένωση που παράγεται από τα φυτά για να αντιμετωπίσουν τραυματισμό ή μυκητιασικές λοιμώξεις. Πολλές εργαστηριακές μελέτες σε ζώα έχουν αποκαλύψει την αποτελεσματική αντιοξειδωτική δράση αυτής της μωβ ένωσης. Εκτός του ότι είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, η ρεσβερατρόλη είναι επίσης αντιφλεγμονώδη και παρέχει προστασία στα νεύρα. Η ρεσβερατρόλη παίζει πολλούς ρόλους στον τομέα της υγείας και πρόληψης των ασθενειών. Λειτουργεί εμποδίζοντας την βλάβη στα κύτταρα και τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει την οξείδωση της χοληστερόλης. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας στην πρόληψη του σχηματισμού πλάκας και θρόμβων στο αίμα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ρεσβερατρόλη είναι ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό, διότι συμμετέχει σε μονοπάτια κυτταρικής σηματοδότησης. Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ κατέρρευσαν μέρος του μυστηρίου που αφορούν στη δράση της ρεσβερατρόλης στα κύτταρα. Η ρεσβερατρόλη βρέθηκε να αναστέλλει ορισμένους τύπους πρωτεϊνών (ένζυμα) που βοηθούν στη ρύθμιση των ενεργειακών μηχανισμών ενός κυττάρου. Η δράση αυτή επηρεάζει τις βιολογικές οδούς ενός κυττάρου, συμπεριλαμβανομένης της γήρανσης, του μεταβολισμού και της ανταπόκρισης στην ινσουλίνη. Οι διαβητικοί βρίσκουν ανακούφιση με την κατανάλωση ρεσβερατρόλης Οι αρχικές μελέτες σχετικά με ρεσβερατρόλη ξεκίνησαν με τις καρδιοπροστατευτικές επιδράσεις της, ωστόσο πρόσφατη έρευνα επεκτείνεται σε ανοσοποιητικό, πρόληψη του καρκίνου, αντιγήρανσης και αντιδιαβητικές δυνατότητές της. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011 British Journal of Nutrition κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ρεσβερατρόλη βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη στους ανθρώπους με την ενίσχυση της σηματοδότησης ινσουλίνης και μειώνοντας το οξειδωτικό στρες σε διαβητικούς τύπου 2. Μια παρόμοια το 2012 πιλοτική μελέτη έδειξε ότι οι δόσεις των 1 -2 γραμμάρια ρεσβερατρόλης ανά ημέρα βελτίωσε σημαντικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε ηλικιωμένους ασθενείς με δυσανεξία στη γλυκόζη. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι πολύ σημαντικά επειδή η αντιοξειδωτική ένωση ρεσβερατρόλη όχι μόνο βελτιώνει την απόκριση του κυττάρου σε ινσουλίνη, μειώνει επίσης το οξειδωτικό στρες κοινό μεταξύ των διαβητικών. Αυτό μειώνει συναφείς διαβητικές επιπλοκές, όπως καρδιακά προβλήματα, εγκεφαλικό επεισόδιο και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Παρόλα αυτά η χρήση του πετιμεζιού από διαβητικούς θα πρέπει να γίνεται με την συμβουλή ειδικού καθώς πρόκειται για προϊόν επεξεργασίας του κόκκινου σταφυλιού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου