Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Τα συστατικά του πετιμεζιού που φτιάχνουν γερά οστά

Το πετμέζι περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα κ.α. Δυο από τα μέταλλα που υπάρχουν σε μεγάλη περιεκτικότητα στο πετιμέζι, το ασβέστιο και ο φώσφορος συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη δόμηση ενός γερού σκελετού.

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό μεταλλικό στοιχείο. Πολλοί Έλληνες δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα του ασβεστίου σε καθημερινή βάση. Το 99% του ασβεστίου βρίσκεται στα οστά και τα δόντια μας. Είναι αναγκαίο δομικό υλικό για να «χτίσουμε» δυνατά και πυκνότερα οστά όταν είμαστε νέοι, αλλά και να διατηρήσουμε τα οστά μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση καθώς τα χρόνια περνούν, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες.
Και όχι μόνο αυτό! Το ασβέστιο συμμετέχει και σε μια σειρά σημαντικών λειτουργιών του οργανισμού, όπως η πήξη του αίματος, η μυϊκή σύσπαση, η μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων, κ.ά. Επειδή δυστυχώς το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει ασβέστιο, αλλά καθημερινά αποβάλλει ποσότητες του και επειδή συμμετέχει σε τόσες λειτουργίες του οργανισμού σας, γίνεται αντιληπτό ότι η πρόσληψή του με τη διατροφή σε καθημερινή βάση κρίνεται επιτακτική! 

  Ο φώσφορος είναι ένα απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο το οποίο απαιτείται από κάθε κύτταρο στο σώμα για να λειτουργήσει σωστά. Περίπου το 1% του σωματικού βάρους αποτελείται από φώσφορο και το 80% που υπάρχει στο σώμα μας βρίσκεται στα κόκαλα και στα δόντια.

Το σώμα χρειάζεται ασβέστιο και φώσφορο για να μπορέσει να διατηρήσει υγιή οστά. Κατά τη διάρκεια της ζωής σας, το σώμα σας απορροφά το παλαιό οστό και το αντικαθιστά με ένα νέο. Όσο ο οργανισμός, έχει μια καλή ισορροπία των νέων και των παλαιών οστών, αυτά θα παραμείνουν υγιή και ισχυρά.

Από διατροφικής πλευράς, για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, η διατροφή μας πρέπει να περιλαμβάνει επαρκείς ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης D. Και τα τρία είναι απαραίτητα για την οικοδόμηση υγιών, δυνατών οστών. Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση του ασβεστίου στα οστά και για τη βελτίωση της μυϊκής δύναμης. Η καλύτερη πηγή της βιταμίνης D είναι η έκθεση στο ηλιακό φως.

Το πετιμέζι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν φυσικό συμπλήρωμα σε ασβέστιο και φώσφορο και επιπλέον μπορούν να το καταναλώσουν και άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη ή με αυξημένη τιμή χοληστερόλης. Αν αντικαταστήσετε όπου μπορείτε τη ζάχαρη -που ως γνωστό συμβάλλει στην οστεοπόρωση- με πετιμέζι τότε κάνετε διπλό καλό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου