Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Xοιρινό με βερίκοκα και πετιμέζι

Υλικά:

800 γρ. χοιρινό
1 ξερό κρεμμύδι, τριμένο
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 πράσα, ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας κόκκινο γλυκό πιπέρι
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
1 ξυλάκι κανέλα (προαιρετικά)
1 κουτ. σούπας σπόρους μουστάρδας ή μουστάρδα
70 ml ελαιόλαδο
16 ξερά βερίκοκα
16 κάστανα, βρασμένα και καθαρισμένα
8 κουτ. σούπας πετιμέζι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 

Εκτέλεση:

Κόβουμε, πλένουμε και αλατοπιπερώνουμε το κρέας. Το βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει και το αφήνουμε για περίπου 1 ώρα.
Σε ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα πράσα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για άλλα 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Ρίχνουμε όλα τα μυρωδικά, ανακατεύουμε, προσθέτουμε το πετιμέζι και όσο νερό χρειάζεται για να σκεπάσει τα υλικά. Το αφήνουμε να μαγειρευτεί σκεπασμένο, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Ρίχνουμε τα βερίκοκα, τα κάστανα, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 5 – 10 λεπτά, μέχρι να μην έχει περίσσια υγρά. Σείουμε κάθε τόσο την κατσαρόλα για να μην κολλήσει. Ανάλογα με το πόσο τρυφερό είναι το κρέας, θα χρειαστεί συνολικά 1 ώρα μαγείρεμα.

Συμβουλές
Αντί για χοιρινό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γαλοπούλα· το στήθος προσφέρεται για αυτό το μαγείρεμα.
Κόψτε το χοιρινό σε κομμάτια για να μαγειρευτεί γρηγορότερα αλλά και να νοστιμίσει με τη σάλτσα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου