Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Μελιτζάνες φούρνου με φέτα και πετιμέζι

Υλικά:

8 μελιτζάνες
150γρ. ελαιόλαδο εξτρα παρθένο
80γρ. κόκκινο κρασί
6 ντομάτες (ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες)
2 μεγάλα κρεμμύδια (κομμένα σε φέτες)
3 σκελίδες σκόρδο (κομμένες σε φέτες)
1κ.σ πάστα λιαστής ντομάτας
αλάτι
πιπέρι μαύρο τριμμένο
2κ.σ μαϊντανός
2κ.σ βασιλικός
1κ.σ γλυκάνισο (σπασμένο)
300γρ. φέτα (τρίμματα)
8κ.σ πετιμέζι
1κ.γ ζάχαρη

Εκτέλεση:

Ετοιμάστε τις μελιτζάνες. Κόψτε το κοτσάνι από τις μελτζάνες και στη συνέχεια κόψτε κατά μήκος μια λεπτή στρώση από την μελιτζάνα σαν να ήταν καπάκι. Αλατίστε τις μελιτζάνες και αφήστε τις στο σουρωτήρι για 30 λεπτά να ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια στρώστε τις μέσα σε ένα ταψί με λαδόκολα, χαράκτε τις στην σάρκα τους, πασπαλίστε με αλάτι, πιπέρι, περιχύστε με λίγο από το ελαιόλαδο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Βγάλτε τις από τον φούρνο και αφήστε τις λίγο να κρυώσουν.
Ετοιμάστε την σάλτσα ντομάτας. Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και στη συνέχεια προσθέστε το γλυκάνισο, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρετε για για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαραθούν και να πάρουν χρώμα. Σβήστε με το κρασί και αφήστε το να εξατμιστεί για 1 λεπτό. Προσθέστε τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη, τον βασιλικό, τον μαϊντανό, την πάστα λιαστής ντομάτας και 1/2 ποτήρι νερό και αφήστε τα να μαγειρευτούν για 20 λεπτά μέχρι να σωθούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα.
Μόλις κρυώσουν λίγο οι μελιτζάνες, πιέστε ελαφρά την σάρκα τους για να κάνετε κενό και να μπορείτε να τις γεμίσετε. Γεμίστε τις μελιτζάνες με την σάλτσα ντομάτας και στη συνέχεια πασπαλίστε τις από πάνω με την φέτα. Περιχύστε τις μελιτζάνες με το πετιμέζι και ψήστε τις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 15-20 λεπτά, μέχρι να λιώσει η φέτα και να πάρει λίγο χρώμα.
Βγάλτε τις μελιτζάνες από τον φούρνο, αφήστε τις να κρυώσουν για 10 λεπτά και σερβίρετε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου