Υλικά:
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα πετιμέζι
2/3 κούπας χυμό πορτοκαλιού
1/3 κούπας ρακή ή κονιάκ (ή έστω κρασί…)
1,5 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
2,5-3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
1 κουταλάκι κανέλα σκόνη
½ κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη
½ κούπα χοντροτριμμένα αμύγδαλα ή φουντούκια ή καρύδια
Και λίγους ακόμη ξηρούς καρπούς για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη 1,5 κούπα αλεύρι ολικής με 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το μπέικιν (αφήνουμε μια κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις στην άκρη γιατί μπορεί να μη χρειαστεί όλο).
Σε λεκάνη ανάμειξης βάζουμε το ελαιόλαδο και το πετιμέζι και ανακατεύουμε ελαφρά με ένα κουτάλι.
Μετράμε 2/3 της κούπας χυμό πορτοκαλιού (προέκυψε από 2 μέτρια καλοκαιρινά πορτοκάλια) και απογεμίζουμε την κούπα με το ποτό που θα επιλέξουμε.
Διαλύουμε την σόδα στο μείγμα και το προσθέτουμε στη λεκάνη.
Προσθέτουμε την κανέλα , το μείγμα των αλευριών και τα ξηροκάρπια και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε ακόμη τόσο αλεύρι ώστε το μείγμα μας να μη πέφτει από το κουτάλι αλλά να μη πλάθετε με το χέρι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί κανένα μισάωρο .
Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το λαμαρινάκι του φούρνου και τον ανάβουμε στους 180 βαθμούς.
Με ένα κουταλάκι του γλυκού βγάζουμε κουταλιές από το μείγμα στο ταψί μας.
Πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο φουντούκι ή αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε τα βουτήματά μας στη μεσαία σχάρα στον προθερμασμένο φούρνο μας για 25-30 λεπτά.
Γίνονται περίπου 60 μαλακά βουτήματα.
Αφού κρυώσουν τα διατηρούμε σε μπολ που σκεπάζει ή σε μπισκοτιέρα.
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα πετιμέζι
2/3 κούπας χυμό πορτοκαλιού
1/3 κούπας ρακή ή κονιάκ (ή έστω κρασί…)
1,5 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
2,5-3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
1 κουταλάκι κανέλα σκόνη
½ κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη
½ κούπα χοντροτριμμένα αμύγδαλα ή φουντούκια ή καρύδια
Και λίγους ακόμη ξηρούς καρπούς για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη 1,5 κούπα αλεύρι ολικής με 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το μπέικιν (αφήνουμε μια κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις στην άκρη γιατί μπορεί να μη χρειαστεί όλο).
Σε λεκάνη ανάμειξης βάζουμε το ελαιόλαδο και το πετιμέζι και ανακατεύουμε ελαφρά με ένα κουτάλι.
Μετράμε 2/3 της κούπας χυμό πορτοκαλιού (προέκυψε από 2 μέτρια καλοκαιρινά πορτοκάλια) και απογεμίζουμε την κούπα με το ποτό που θα επιλέξουμε.
Διαλύουμε την σόδα στο μείγμα και το προσθέτουμε στη λεκάνη.
Προσθέτουμε την κανέλα , το μείγμα των αλευριών και τα ξηροκάρπια και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε ακόμη τόσο αλεύρι ώστε το μείγμα μας να μη πέφτει από το κουτάλι αλλά να μη πλάθετε με το χέρι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί κανένα μισάωρο .
Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το λαμαρινάκι του φούρνου και τον ανάβουμε στους 180 βαθμούς.
Με ένα κουταλάκι του γλυκού βγάζουμε κουταλιές από το μείγμα στο ταψί μας.
Πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο φουντούκι ή αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε τα βουτήματά μας στη μεσαία σχάρα στον προθερμασμένο φούρνο μας για 25-30 λεπτά.
Γίνονται περίπου 60 μαλακά βουτήματα.
Αφού κρυώσουν τα διατηρούμε σε μπολ που σκεπάζει ή σε μπισκοτιέρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου