Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Η μελάσα μειώνει την παχυσαρκία

Η μελάσα είναι ένα παχύρευστο σιρόπι που προκύπτει από την επεξεργασία του ζαχαροκάλαμου, των σταφυλιών, των παντζαριών ή άλλων φρούτων. Περιέχουν ένα πολύ υψηλό επίπεδο αντιοξειδωτικών, είναι πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, εξαιρετική πηγή ενέργειας και ενισχυτικό του ανοσοποιητικού. Η μελάσα των σταφυλιών είναι το γνωστό μας πετιμέζι που αν και είναι πλούσιο σε θερμίδες συμβάλλει στην μείωση της παχυσαρκίας όπως δείχνει πρόσφατη μελέτη.

Πειραματικά αποτελέσματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στην Εταιρία για την Μελέτη Συμπεριφοράς της Διατροφής (SSIB), των Ηνωμένων Πολιτειών, δείχνουν ότι, η συμπληρωματική λήψη εκχυλίσματος μελάσας, μπορεί να προσφέρει μια νέα προσέγγιση στον έλεγχο του βάρους των ανθρώπων.
Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα (ποντίκια), από τον Richard Weisinger,Ph.D., διερεύνησε την επίπτωση που έχει η προσθήκη εκχυλίσματος μελάσας σε διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Αυτό το εκχύλισμα, είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, μια ομάδα χημικών ουσιών, που ανευρίσκονται στα φυτά και είναι γνωστές για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.

Στα ποντίκια χορηγήθηκε, είτε τροφή πλούσια σε λιπαρές ουσίες, είτε η ίδια τροφή, με συμπλήρωμα μελάσσας 2% η 4%. Μετά από 12 βδομάδες, με αυτή τη διατροφή, τα ποντίκια τα οποία ελάμβαναν την διατροφή με το συμπλήρωμα μελάσσας 4%, είχαν μικρότερο βάρος σώματος, μειωμένο λίπος στο σώμα και μειωμένα τα επίπεδα της λεπτίνης στο αίμα, η οποία είναι μία ορμόνη που παράγεται από τα κύτταρα του λίπους.

Όλα τα πειραματόζωα κατανάλωσαν την ίδια ποσότητα τροφής. Πρόσθετες μελέτες έδειξαν ότι, τα συμπληρώματα της μέλισσας οδήγησαν σε αυξημένη αποβολή ενέργειας (δηλαδή περισσότερες θερμίδες χάθηκαν στα κόπρανα), και σε αυξημένη έκφραση γονιδίων για μερικούς βιολογικούς δείκτες των κυττάρων του ήπατος και των κυττάρων του λίπους, που ελέγχουν τον μεταβολισμό της ενέργειας.

Σχεδιάζονται κλινικές μελέτες, για να μελετηθεί η αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος της μελάσας στους ανθρώπους, για τον έλεγχο του βάρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου