Οι πολυφαινόλες είναι μια μεγάλη ομάδα ενώσεων που απαντώνται κατά αποκλειστικότητα στο φυτικό βασίλειο. Αποτελούν δευτερογενή προϊόντα μεταβολισμού των φυτών και σκοπό έχουν να ενισχύσουν τη φυσική άμυνα του φυτού σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η ηλιακή ακτινοβολία. Τα οφέλη τους στην ανθρώπινη υγεία είναι πολλαπλά και έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Τα σπουδαιότερα αυτών είναι η αντιοξειδωτική δράση, η επίδραση στην πέψη των μακροθρεπτικών συστατικών και την απορρόφηση μεταλλικών κατιόντων, η αντικαρκινική δράση, η αντιμικροβιακή δράση και οι αντιαλλεργικές ιδιότητες.
Συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου, καθυστερούν την διαδικασία της γήρανσης και συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού. Τρόφιμα στα οποία έχουν αποδοθεί ευεργετικές επιδράσεις εξαιτίας του υψηλού σε πολυφαινόλες περιεχόμενό τους είναι το ελαιόλαδο, το κρασί, το κακάο, ο καφές, τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονο χρώμα, τα προϊόντα ολικής άλεσης, το τσάι και άλλα αφεψήματα βοτάνων. Το πετιμέζι ως παράγωγο του σταφυλιού περιέχει πολυφαινόλες με όλα τα ευεργετικά χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου, καθυστερούν την διαδικασία της γήρανσης και συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού. Τρόφιμα στα οποία έχουν αποδοθεί ευεργετικές επιδράσεις εξαιτίας του υψηλού σε πολυφαινόλες περιεχόμενό τους είναι το ελαιόλαδο, το κρασί, το κακάο, ο καφές, τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονο χρώμα, τα προϊόντα ολικής άλεσης, το τσάι και άλλα αφεψήματα βοτάνων. Το πετιμέζι ως παράγωγο του σταφυλιού περιέχει πολυφαινόλες με όλα τα ευεργετικά χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου