Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Πετιμέζι στο τηγάνι

Μερικές φορές όταν θέλουμε να συνοδεύσουμε κάποια γλυκίσματα ή όταν θέλουμε μια πιο ήπια γεύση και πιο ανοιχτό χρώμα μπορούμε να φτιάξουμε πετιμέζι στο τηγάνι. Η διαδικασία είναι απλή και σύντομη. Αδειάζουμε μία κούπα κομμένο μούστο σε ένα τηγάνι και τον βάζουμε να βράζει σε μεγάλη θερμοκρασία.Αυτός αρχίζει να βράζει και σε λίγο αρχίζει να σκουραίνει και να μελώνει. Σε 10 περίπου λεπτά έχει αποκτήσει υφή και χρώμα μελιού. Ελέγχουμε την πυκνότητα βγάζοντας λίγο με ένα κουταλάκι σε ένα πιάτο, όπως το σιρόπι στα γλυκά του κουταλιού. Οι τελευταίες σταγόνες πρέπει να "στέκουν" και να μην απλώνονται. Μόλις δέσει το αδειάζουμε σε ένα πυρίμαχο μπολ και ξαναβάζουμε μια κούπα μούστο στο τηγάνι (δεν πρέπει βέβαια να καραμελώσει. Όταν κρυώσει πήζει περισσότερο). Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία , μέχρι να φτιάξουμε την ποσότητα που θέλουμε. Φυλάσσουμε το πετιμέζι μας όπως τα υπόλοιπα σιρόπια σε στεγνά μπουκάλια ή στενά βαζάκια.
Το πετιμέζι τηγανιού όπως φαίνεται και στην φωτογραφίες έχει το χρώμα του μελιού, και όχι το σκούρο χρώμα που έχει το κλασικό πετιμέζι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου