Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης C και πετιμέζι

Το πετιμέζι είναι εκτός των άλλων μια τροφή πλούσια σε βιταμίνη C.
Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και προσλαμβάνεται μόνο μέσω της διατροφής διότι στον άνθρωπο, σε αντίθεση με τα περισσότερα ζώα, λείπει το γονίδιο αυτό που την παράγει. Τα συμπτώματα της έλλειψης βιταμίνης C είναι πολλά και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής μας. 


Βοηθά στη σύνθεση των ορμονών που ρυθμίζουν τη διάθεση. Εξάντληση, αδυναμία, κακοδιαθεσία προδίδουν έλλειψη βιταμίνης C. Μια παρατεταμένη οριακή έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να μην οδηγήσει σε κλινικά συμπτώματα, αλλά μπορεί να προδιαθέτει υπέρ μιας ενδεχόμενης καρδιοπάθειας και εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος. Εάν αρρωσταίνετε εύκολα (κρύωμα ή ίωση) τότε ο οργανισμός σας χρειάζεται περισσότερη βιταμίνη C ώστε να ισχυροποιηθεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση του κολλαγόνου καθώς το κολλαγόνο είναι απαραίτητο για την οικοδόμηση και την διατήρηση των ιστών. Επίσης χωρίς αυτήν δεν απορροφάται ο σίδηρος με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε σιδηροπενική αναιμία. Ακόμη συμπτώματα όπως το μάτωμα των ούλων, η απώλεια δοντιών, πόνοι στα άκρα ή τις αρθρώσεις, αργή επούλωση των τραυμάτων και ξηρά μαλλιά δηλώνει έλλειψη.

Το πετιμέζι μπορεί να μπει στο διατροφολόγιό σας με πολλούς τρόπους και σε οποιοδήποτε γεύμα της ημέρας ώστε να εξασφαλίσετε την πρόσληψη βιταμίνης C που περιέχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου