Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Χαλβάς με πετιμέζι και φυστίκια αιγίνης

Υλικά:
1 φλυτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
1 φλυτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού νερό
1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού φρέσκο γάλα
3/4 φλυτζάνι του τσαγιού λιωμένο βούτυρο ή λάδι
2 κουταλιές της σούπας πετιμέζι
1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου σε σκόνη
1/2 φλυτζάνι φυστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα

Εκτέλεση:
Βάλτε το γάλα, το νερό, το πετιμέζι και τη ζάχαρη σε ένα κατασαρολάκι και βάλτε το στη φωτιά. Μόλις πάει να βράσει κατεβάστε το. Ταυτόχρονα βάλτε το λάδι ή το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και βάλτε το στη φωτιά. Μόλις ζεσταθεί αρκετά προσθέστε το σιμιγδάλι και το αλεύρι, ρίχνοντάς τα σαν βροχή ανακατεύοντας για να μην σβωλιάσουν. Καβουρντίστε ελαφρά το μίγμα. Να έχετε υπ΄όψιν ότι όσο πιο πολύ καβουρντίσετε το σιμιγδάλι με το αλεύρι τόσο πιο σκούρο θα είναι και το χρώμα του χαλβά. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέστε το μίγμα του γάλακτος με προσοχή γιατί θα κοχλάσει έντονα και ανακατεύετε συνεχώς για να μην σβωλιάσει. Σβήστε το μάτι και βάλτε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέστε την μαστίχα και ανακατεύετε για λίγο μέχρι να δέσει ο χαλβάς. Βάλτε τα μισά φυστίκια στον πάτο μιας φόρμας. Ρίξτε από πάνω το μισό μίγμα πατώντας το ώστε να μην μείνουν κενά. Σκορπίστε ομοιόμορφα και τα υπόλοιπα φυστίκια και καλύψτε τα με το υπόλοιπο μίγμα. Αφήστε να κρυώσει, ξεφορμάρετε και σερβίρετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου