Υλικά:
1 κρασοπότηρο πετιμέζι (210 γραμ.)
1400 - 1500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
90 γραμ. νωπή μαγιά
1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
250 γραμ. ζάχαρη (1 φλυτζ. τσαγιού)
1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
¼ κουτ. γλυκού κακουλέ ή ξύσμα λεμονιού
130 γραμ. σπορέλαιο (½ φλυτζ. τσαγιού)
2 φλυτζ. τσαγιού νερό χλιαρό
1 σφηνάκι ούζο ή τσίπουρο (50 ml.)
1 κουτ. σούπας κοφτή κανέλλα
1½ κουτ. γλυκού αλάτι
1 αυγό
1 κρόκο για επικάλυψη
Σ᾿ ένα μπολ ρίχνουμε το 1 φλυτζάνι νερό χλιαρό, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, από τη ζυγισμένη και τη μαγιά.
Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν και προσθέτουμε αλεύρι, από το ζυγισμένο, περίπου 10 κουταλιές της σούπας, μέχρι να γίνει ένας χυλός.
Το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε 15' με 20', να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Κατόπιν, σε μια λεκανίτσα ή στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το πετιμέζι, τη ζάχαρη, το σπορέλαιο και τα χτυπάμε για 4' - 5' περίπου, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει κρεμώδες.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό, το αλάτι, το ούζο, το μπέικιν πάουντερ, το μαχλέπι, τον κακουλέ, την κανέλλα, συνεχίζοντας να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Έπειτα προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά και λίγο - λίγο τα ⅔ από το αλεύρι, χτυπώντας μέχρι να απορροφηθεί τελείως.
Αφού ενσωματωθεί το αλεύρι, σταματάμε το μίξερ και, ή τοποθετούμε το εξάρτημα για ζύμωμα (τους γάντζους), αν συνεχίσουμε το ζύμωμα στο μίξερ, ή μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας.
Προσθέτουμε λίγο - λίγο το αλεύρι, συνεχίζοντας το ζύμωμα, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη πολύ μαλακή, που να κολλάει λίγο, στα χέρια. Το αλεύρι μπορεί να μην το πάρει όλο.
(Επειδή η ζύμη κολλάει στα χέρια, για να μπορούμε να τη δουλέψουμε, ρίχνουμε σε μια άκρη στον πάγκο μας 2 - 3 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο και με αυτό αλείφουμε τα χέρια μας).
Ζυμώνουμε τη ζύμη για 10' - 15' και την κάνουμε μπάλα.
Λαδώνουμε καλά με σπορέλαιο μια λεκάνη και τοποθετούμε μέσα τη ζύμη.
Σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και μια ελαφριά κουβερτούλα, και αφήνουμε τη ζύμη, σε ζεστό μέρος, περίπου για μία με μιάμιση ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Όταν διπλασιαστεί, χωρίζουμε τη ζύμη σε 27 - 30 κομμάτια, (90 - 100 γραμ. το καθένα) και αφού τα πλάσουμε και τους δώσουμε σχήμα, τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα.
Τ᾿ αφήνουμε περίπου 30' να φουσκώσουν και μ᾿ ένα πινέλο, πολύ προσεκτικά, τ᾿ αλείφουμε με ένα κρόκο, αραιωμένο και ελαφρά χτυπημένο, με μια κουταλιά νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C, σε αέρα για 20' περίπου, μέχρι να ροδίσουν τα τσουρέκια μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου