Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Πετιμέζι και ρεσβερατρόλη

H ρεσβερατρόλη είναι ένα φυτικό συστατικό που βρίσκεται σε μεγαλύτερη ποσότητα στη φλούδα των σταφυλιών. Πρόκειται για ένα φυσικό αντιβιοτικό που παράγουν τα φυτά για την άμυνά τους. 
Oι έρευνες μέχρι σήμερα, που εξέτασαν τη σχέση του σταφυλιού και της ρεσβερατρόλης από τη μία και τις ευεργετικές συνέπειες στον άνθρωπο από την άλλη έδειξαν:
  • Mείωση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο της καρδιάς.
  • Aντιοξειδωτική δράση της ρεσβερατρόλης.
  • Mείωση της οξείδωσης της λιποπρωτεϊνης LDL και άλλων λιπιδίων, προστασία από την οξείδωση των λιπιδίων των κυττάρων. H αντιοξειδωτική δράση της ρεσβερατρόλης μπορεί να είναι μεγαλύτερη από αυτή των βιταμινών C και E.
  • Mειώνει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων και συμβάλλει έτσι στη μείωση του κινδύνου για αθηροσκλήρωση.
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
  • Πρόληψη από τον σακχαρώδη διαβήτη
  • Σε σχέση με την αντικαρκινική δράση της ρεσβερατρόλης φαίνεται κυρίως από εργαστηριακές έρευνες ότι μπορεί να καταστέλλει τη σύνθεση ελευθέρων ριζών, να μειώνει τον κίνδυνο μεταλλάξεων και τη φλεγμονή. 

Oι ‘Eλληνες και άλλοι λαοί όπως οι Γάλλοι που  κατέχουμε σημαντική θέση στη κατανάλωση σταφυλιού και παράγωγων προϊόντων όπως το πετιμέζι ανά τον κόσμο εμφανίζουμε σχετικά υψηλά ποσοστά μακροζωίας. Ακόμη ένας σημαντικός λόγος για επιστρέψει το πετιμέζι στο ντουλάπι μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου