Η εφευρετικότητα και η φαντασία των ανθρώπων παλαιότερα τους οδηγούσε μερικές φορές σε δημιουργικά μονοπάτια με εξαιρετικά αποτελέσματα. Κάποιος ή κάποια (το πιθανότερο) λοιπόν σκέφτηκε την ώρα που βράζει ο μούστος να βάλει μέσα κάποια προϊόντα εποχής να βράσουν μαζί. Προϊόντα που ήταν σε πλεόνασμα εκείνη την εποχή, κολοκύθα, κυδώνι, σταφύλι, μελιτζανάκι ή ότι άλλο βρισκόταν έγιναν εξαιρετικά γλυκά κουταλιού και μπορούσαν να διατηρηθούν πολύ καιρό αφού το πετιμέζι δρούσε ως συντηρητικό. Ρετσέλια τα ονόμαζαν τα γλυκά κουταλιού που αντί για ζάχαρη είχαν πετιμέζι. Εκτός από την ξεχωριστή τους γεύση ήταν και καλύτερες διατροφικές επιλογές από τα γλυκά που φτιαχνόταν με ζάχαρη. Μαθήματα οικιακής οικονομίας από ανθρώπους με μεράκι, φαντασία και ορθολογική διαχείριση όσων μας προσφέρει η φύση. Σκεφτείτε πόση φροντίδα είχε αυτό το γλυκό μέχρι να μπει στο βαζάκι!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου