Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Χοιρινό ψητό με πετιμέζι και σκόρδο

Υλικά

-1½ κιλό ωμοπλάτη χοιρινή με την πέτσα
-1/2 φλιτζάνι πετιμέζι
-4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
-1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
-1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
-1 πορτοκάλι ξύσμα
-4 φύλλα φασκόμηλου φρέσκου ψιλοκομμένα
-1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
-1 φλιτζάνι κρασί λευκό
-1/4 φλιτζανιού ξύδι λευκό
-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-1 κρεμμύδι κομμένο σε χοντρές ροδέλες
-1 κουτ. σούπας μουστάρδα
-αλάτι, πιπέρι 


Eκτέλεση

Τρυπάμε με ένα μαχαίρι την επιφάνεια του χοιρινού σε πολλά σημεία. Ανακατεύουμε σε μπολ όλα τα υλικά εκτός από το κρεμμύδι και το λευκό κρασί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Απλώνουμε το κρεμμύδι στη βάση ενός ταψιού και προσθέτουμε το κρασί. Με τη μαρινάδα που έχουμε στο μπολ αλείφουμε καλά το κρέας και το βάζουμε στο ταψί πάνω στα κρεμμύδια. Κρατάμε την υπόλοιπη μαρινάδα για αργότερα. Καλύπτουμε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στον φούρνο για περίπου 90 λεπτά. Βγάζουμε προσωρινά το ταψί από τον φούρνο και παίρνουμε 2 κουταλιές από τα υγρά του ταψιού και τα προσθέτουμε στη μαρινάδα. Με ένα πινέλο αλείφουμε καλά την επιφάνεια του χοιρινού και επιστρέφουμε το ταψί στον φούρνο χωρίς το αλουμινόχαρτο, αφού πρώτα προσθέσουμε όση μαρινάδα μάς περίσσεψε. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλες δύο ώρες αλείφοντας συχνά το κρέας με τα υγρά του ταψιού. Δυναμώνουμε τη φωτιά στους 180°C και ψήνουμε το κρέας για επιπλέον 40 λεπτά. Βγάζουμε το κρέας από τον φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 8-10 λεπτά πριν το σερβίρουμε στο κέντρο του τραπεζιού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου