Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Διαδικασία παρασκευής πετιμεζιού

Ανάλογα με το μούστο που θα χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή πετιμεζιού προσθέτουμε το ανάλογο αργιλόχωμα ή πετιμεζόχωμα όπως το λέμε. Το χώμα αυτό είναι άσπρο και το βρίσκουμε σε περιοχές όπου υπάρχει μάρμαρο. Η αναλογία είναι μισό φλυτζάνι χώμα για κάθε λίτρο μούστου. Όταν ρίξουμε το αργιλόχωμα στο μούστο αυτός αρχίζει να αφρίζει. Αφού τον ξαφρίσουμε τον αφήνουμε να κατασταλάξει για τουλάχιστον 12 ώρες. Την επόμενη μέρα μεταγγίζουμε το διαυγή μούστο, προσεκτικά ώστε να μην αναταραχθούν τα κατακάθια σε καζάνι ή κατσαρόλα ανάλογα με την ποσότητα που έχουμε. Βράζουμε το μούστο σε σιγανή φωτιά μέχρι να δέσει ξαφρίζοντάς τον τακτικά. Το πετιμέζι είναι έτοιμο όταν γίνει πυκνό σιρόπι, περίπου στην πυκνότητα του μελιού. Διατηρείται πολλά χρόνια χωρίς να αλλοιωθεί αρκεί να βρίσκεται σε δροσερό μέρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου