Υλικά:
για 20 κομμάτια
300 γραμμ. φύλλο κρούστας
Για τη γέμιση:
350 γραμμ. ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
300 γραμμ. καρύδια, χοντροκομμένα
100 γραμμ. σουσάμι, καβουρδισμένο
2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο και 6 κ.σ. για τα φύλλα
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
½ κ.γ. πιπέρι
1 κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο
3 κ.σ. μέλι
Για το σιρόπι:
500 ml νερό
150 γραμμ. καστανή ζάχαρη
150 γραμμ. πετιμέζι και λίγο ακόμη για το σερβίρισμα
1 φύλλο δάφνης
½ πορτοκάλι
2 κόκκους πιπεριού
Για το παγωτό:
1 κιλό παγωτό βανίλια
3 κ.σ. αλεσμένο χαρούπι (σε μαγαζιά με μπαχαρικά)
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να ενωθούν και να απλωθούν πιο εύκολα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 23x36 εκ. Στρώνουμε 3 φύλλα βουτυρώνοντάς τα ελαφρώς ένα ένα. Σκορπίζουμε λίγο από το μείγμα της γέμισης και συνεχίζουμε βουτυρώνοντας κάθε φύλλο και βάζοντας σε κάθε φύλλο γέμιση. Αφήνουμε 3 φύλλα για το τέλος. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε μικρά τετράγωνα προσέχοντας να μη φτάσει το μαχαίρι ως τον πάτο του ταψιού. Περιχύνουμε από πάνω με λίγο ακόμη βούτυρο και αφού ραντίσουμε με παγωμένο νερό, πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι, ψήνουμε για 40-45 λεπτά περίπου ή μέχρι να απόκτηση χρυσαφένιο χρώμα.
Σιρόπι: Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τα υλικά (εκτός από το πετιμέζι) και βράζουμε για 10 λεπτά. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το πετιμέζι. Μόλις βγάλουμε από τον φούρνο το μπακλαβά, τον σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι, να πάει παντού και αφήνουμε ακάλυπτο το ταψί μέχρι να το απορροφήσει.
Παγωτό: Αφήνουμε το παγωτό σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά, να μαλακώσει ελαφρώς, προσθέτουμε τη χαρουπόσκονη και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το παγωτό. Ξαναβάζουμε στην κατάψυξη.
Σερβίρισμα: Βάζουμε ένα ή δύο κομμάτια μπακλαβά και από πάνω μία κουταλιά παγωτό. Περιχύνουμε με πετιμέζι και σερβίρουμε.
για 20 κομμάτια
300 γραμμ. φύλλο κρούστας
Για τη γέμιση:
350 γραμμ. ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
300 γραμμ. καρύδια, χοντροκομμένα
100 γραμμ. σουσάμι, καβουρδισμένο
2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο και 6 κ.σ. για τα φύλλα
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
½ κ.γ. πιπέρι
1 κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο
3 κ.σ. μέλι
Για το σιρόπι:
500 ml νερό
150 γραμμ. καστανή ζάχαρη
150 γραμμ. πετιμέζι και λίγο ακόμη για το σερβίρισμα
1 φύλλο δάφνης
½ πορτοκάλι
2 κόκκους πιπεριού
Για το παγωτό:
1 κιλό παγωτό βανίλια
3 κ.σ. αλεσμένο χαρούπι (σε μαγαζιά με μπαχαρικά)
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να ενωθούν και να απλωθούν πιο εύκολα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 23x36 εκ. Στρώνουμε 3 φύλλα βουτυρώνοντάς τα ελαφρώς ένα ένα. Σκορπίζουμε λίγο από το μείγμα της γέμισης και συνεχίζουμε βουτυρώνοντας κάθε φύλλο και βάζοντας σε κάθε φύλλο γέμιση. Αφήνουμε 3 φύλλα για το τέλος. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε μικρά τετράγωνα προσέχοντας να μη φτάσει το μαχαίρι ως τον πάτο του ταψιού. Περιχύνουμε από πάνω με λίγο ακόμη βούτυρο και αφού ραντίσουμε με παγωμένο νερό, πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι, ψήνουμε για 40-45 λεπτά περίπου ή μέχρι να απόκτηση χρυσαφένιο χρώμα.
Σιρόπι: Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τα υλικά (εκτός από το πετιμέζι) και βράζουμε για 10 λεπτά. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το πετιμέζι. Μόλις βγάλουμε από τον φούρνο το μπακλαβά, τον σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι, να πάει παντού και αφήνουμε ακάλυπτο το ταψί μέχρι να το απορροφήσει.
Παγωτό: Αφήνουμε το παγωτό σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά, να μαλακώσει ελαφρώς, προσθέτουμε τη χαρουπόσκονη και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το παγωτό. Ξαναβάζουμε στην κατάψυξη.
Σερβίρισμα: Βάζουμε ένα ή δύο κομμάτια μπακλαβά και από πάνω μία κουταλιά παγωτό. Περιχύνουμε με πετιμέζι και σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου