Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Μαλακά κούκις με πετιμέζι

Υλικά:
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. φρέσκο ​​τριμμένο τζίντζερ
1 κ.γ.κανέλα
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/4 κ.γ. γαρύφαλο τριμμένο
1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/4 κ.γ. αλάτι
115 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1/3 κούπας μαύρη ζάχαρη
1/3 κούπας πετιμέζι
1 μεγάλο αυγό (60 γρ.)
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
¾ κούπας καβουρδισμένα αμύγδαλα με τη φλούδα
1 κούπα τσιπς μαύρης σοκολάτας υγείας
1 – 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι (προαιρετικά, αν χρειαστεί)

Εκτέλεση:
Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα για δέκα λεπτά και όταν κρυώσουν τα σπάμε στο μούλτι σε μικρά κομμάτια (όχι σκόνη).
Ντύνουμε με λαδόκολλα δυο μεγάλα ταψιά του φούρνου.
Σε ένα μπωλ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, μαζί με τα μπαχαρικά, τη σόδα και το αλάτι. Ρίχνουμε μέσα και ανακατεύουμε και το ξύσμα πορτοκαλιούι.
Με ένα ηλεκτρικό μίξερ, κτυπάμε το βούτυρο και τη μαύρη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε το πετιμέζι και το αυγό και τα κτυπάμε για 5 λεπτά στη δυνατή ταχύτητα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε όλα τα υλικά με το αλεύρι. Τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη που θα είναι πολύ μαλακή και θα κολλάει στα χέρια.
Τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύουμε. (Εάν ακόμη κολλάει πολύ η ζύμη προσθέτουμε 1 – 2 κουταλιές αλεύρι) .
Την πλάθουμε σε 2 με 3 κορδόνια πάχους περίπου 4 εκ. διάμετρο. Τυλίγουμε το καθένα σε μεμβράνη κουζίνας, τα τοποθετούμ σε ένα δίσκο και τα βάζουμε στο ψυγείο για άλλη μισή ώρα.
Ανοίγουμε τη μεμβράνη και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε πάνω στα ταψιά που ετοιμάσαμε. Αφού κόψουμε και γεμίσουμε το πρώτο ταψί τα σχηματίζουμε σε μπαλάκια και μετά τα πιέζουμε ελάχιστα στο κέντρο. Τα τοποθετούμε αφήνοντας περίπου 3 εκατοστά απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα απλώσουν κατά το ψήσιμο.
Τοποθετήστε και τα δύο ταψιά σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο σας μέχρι το εξωτερικό μέρος να αρχίσει να σκληραίνει και να γίνεται πιο σκούρο. Θα είναι μαλακά στο κέντρο, αλλά όσο θα κρυώνουν θα γίνουν πιο σκληρά. Εάν κάνετε μεγαλύτερα κούκις, ο χρόνος ψηςσίματος θα πρέπει να αυξηθεί, ανάλογα μέ το μέγεθος, ίσως και μέχρι 18 λεπτά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου