Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Κουλουράκια με πετιμέζι


Υλικά: (25 με 30 κομμάτια)

1 φλυτζάνι ή 135γρ αλεύρι σταριού για όλες τις χρήσεις
1 φλυτζάνι ή 135γρ αλεύρι σταριού ολικής αλέσεως
½ κουταλάκι σόδα μαγειρικής
1/3 φλυτζανιού και 2 κουταλιές ή 110γρ ελαιόλαδο
½ φλυτζάνι ή 125γρ πετιμέζι
½ κουταλάκι μαχλέπι κοπανισμένο
½ κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού
1 φλυτζάνι ή 135 γρ σησάμι καβουρδισμένο 

Εκτέλεση:

Στον κάδο του μίξερ μας ρίχνουμε μέσα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι το αλεύρι, το μαχλέπι, τη μαστίχα, τη φλούδα λεμονιού και τη σόδα.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε το μίγμα με το ειδικό εργαλείο για ζύμες του μίξερ μας. Το μίγμα μας θα πρέπει να πάρει τη μορφή της άμμου. Μπορείτε να το κάνετε και με τα χέρια, αλλά θα πάρει περισσότερο χρόνο (μην ξεχνάτε η χρήση του μίξερ με επίβλεψη από τους γονείς)
Προσθέτουμε και το πετιμέζι και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ακόμα πετιμέζι, ώστε να πετύχουμε τη σωστή υφή της ζύμης, δηλαδή να είναι λίγο υγρή και συμπαγής.
Ακουμπάμε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας σας. Παίρνουμε μικρά κομματάκια ζύμης, σαν μικρά καρύδια στο μέγεθος. Τα πλάθουμε πρώτα σαν μπαλάκια και μετά σε σχήμα λεπτού κορδονιού (περίπου 10εκ μήκος). Απλώνουμε το σουσάμι σε ένα μεγάλο πιάτο.
Ακουμπάμε το κορδόνι μας πάνω στο σουσάμι και το κυλάμε λίγο ώστε να πιάσει όλο το κορδόνι. Ενώνουμε τις δύο άκρες από το κορδόνι μας και έτοιμο το στρογγυλό μας κουλουράκι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
Απλώνουμε τα κουλουράκια μας πάνω σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 15 με 20 λεπτά. Τα ψήνουμε μέχρι να είναι στεγνά. Να υπολογίσετε ότι καθώς θα κρυώνουν θα σκληρύνουν και άλλο, θα γίνουν πιο τραγανά.
Τα φυλάμε σε ένα κουτί που να κλείνει αεροστεγώς. Διατηρούνται για τουλάχιστον μια εβδομάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου