Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Κρασάτα μαντιτάρια και πετιμέζι, σερβιρισμένα σε χωριάτικο ψωμί

Υλικά:

450 γρ. ασπρομανίταρα
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κουταλάκια γλυκού κόκκοι μπαχάρι σπασμένοι
2 κουταλάκια γλυκού κόκκοι κόλιανδρος σπασμένοι
1 κουταλάκι γλυκού δυόσμος φρέσκος,ψιλοκομμένος
1 κουταλάκι γλυκού πετιμέζι
1 κουταλάκι γλυκού μπαλσάμικο
1 ματσάκι φασκόμηλο φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Για το σερβίρισμα:
2-3 φέτες ψωμί χωριάτικο φρυγανισμένο

Εκτέλεση:

Πλένετε πολύ γρήγορα τα μανιτάρια σε τρεχούμενο νερό ή τα σκουπίζετε με βρεγμένη πετσέτα. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το σκόρδο. Βάζετε σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο το ελαιόλαδο και ρίχνετε τα μανιτάρια κομμένα σε ροδέλες, το σκόρδο, το μπαχάρι και τους σπόρους κόλιανδρου. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτετε το μπαλσάμικο και το πετιμέζι.

Ανακατεύετε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα. Κλείνετε με το καπάκι και τα μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι τα μανιτάρια να αρχίσουν να καραμελώνουν.

Ψιλοκόβετε εν τω μεταξύ τον δυόσμο, το φασκόμηλο και τον μαϊντανό. Μόλις τα μανιτάρια αρχίσουν να καραμελώνουν προσθέτετε τα μυρωδικά (κρατάτε λίγο μαϊντανό και φασκόμηλο για το γαρνίρισμα). Τα μαγειρεύετε για αλλά 5 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και αλατοπιπερωνετε.

Βάζετε φρυγανισμένες φέτες ψωμιού σε μια πιατέλα, αραδιάζετε από πάνω τα μανιτάρια και σερβίρετε. Πασπαλίζετε με τον υπόλοιπο μαϊντανό και το φασκόμηλο.

Tip: Η συγκεκριμένη εξαιρετική συνταγή, είναι εύκολη στην εκτέλεσή της και μπορεί να γίνει με μανιτάρια Πόρτο μπέλο ή Πορτσίνι. Μπορείτε να εμπλουτίσετε τη γεύση τους με μερικά αποξηραμένα μανιτάρια που θα μουσκέψετε σε λίγο λευκό κρασί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου