Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Μηλόπιτα με πετιμέζι

Υλικά:

250 γρ. αλεύρι
μισή κούπα περίπου νερό
λίγο λάδι
μια πρέζα αλάτι
μια κουταλιά ζάχαρη

Για τη γέμιση:

4 μήλα της αρεσκείας σας
3 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
μια κούπα χοντροκομμένα καρύδια
μισή κούπα πετιμέζι
μισή κούπα μαύρες σταφίδες
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
μια κουταλιά κανέλα

Εκτέλεση:

Ζυμώνουμε καλά και ανοίγουμε τις δύο μπαλίτσες που ετοιμάσαμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο, ανάλογα με το ταψί που έχουμε. Καθαρίζουμε τα μήλα πρώτα στη μέση και μετά στα τρία και τα ψιλοκόβουμε στο ξύλο κοπής. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τρεις κουταλιές μαύρη ζάχαρη, μισή κούπα πετιμέζι, λίγο ξύσμα πορτοκάλι, μπόλικη κανέλα, τα καρύδια και μισή κούπα μαύρες σταφίδες. Αν έχετε χρόνο, τις μουλιάζετε σε λίγο κονιάκ η χυμό πορτοκάλι. Ανακατεύετε καλά κι έτοιμη η γέμιση.
Απ' ό,τι καταλάβατε η μηλόπιτα είναι και νηστίσιμη, ούτε αυγό ούτε βούτυρο πουθενά. Στο τέλος όμως και κολλώντας τα φύλλα στην ταρτιέρα προσθέτω και λίγο βουτυράκι για να γυαλίσει και να δώσει και το άρωμά του. Πριν βάλετε την τάρτα στο φούρνο, μπορείτε να προσθέσετε από πάνω λίγη μαύρη ζάχαρη ή να την χιονίσετε με άχνη μόλις βγει από το φούρνο και είναι ακόμα ζεστή. Στο φούρνο, λοιπόν, για μισή ώρα περίπου στους 180 βαθμούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου