Το πετιμέζι είναι ένα παχύρευστο προϊόν που παράγεται από το
παρατεταμένο βράσιμο του μούστου μέχρι να γίνει σκούρο και σιροπιαστό.
Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα σαν γλυκαντική ουσία και αργότερα σαν
υποκατάστατο της ζάχαρης όταν αυτή ήταν πολύ ακριβή για τον καθένα. Στις μέρες
χρησιμοποιείται αυτούσιο ή ως υγιεινό υποκατάστατο της ζάχαρης ή ως συστατικό
σε πλήθος εφαρμογών στη ζαχαροπλαστική και την μαγειρική. Η νέα τάση στη
διατροφή έχει βάλει το πετιμέζι σε όλες τις γκουρμέ κουζίνες.
Το πετιμέζι είναι
πλούσιο σε ποιοτικά διατροφικά συστατικά. Η υψηλή θερμιδική του αξία
ισοσκελίζεται από την περιεκτικότητα του σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία,
υδατάνθρακες και αμινοξέα.
Συγκεκριμένα, είναι
πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β,
ενώ από μεταλλικά στοιχεία περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο. Είναι
καλή πηγή υδατανθράκων λόγω των σταφυλοσακχάρων που περιέχει κι έτσι αποτελεί
καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Επιπλέον, έχει και αντιοξειδωτική αλλά
και αντικαρκινική δράση, λόγω της ρεσβερατρόλης, που βρίσκεται στη φλούδα των
σταφυλιών.
Το πετιμέζι καταναλώνεται για το μαλάκωμα του βήχα, ως
τονωτικό και ως συμπλήρωμα σιδήρου ειδικά σε άτομα που πάσχουν από αναιμία.
Επίσης, λόγω της περιεκτικότητας του σε αντιοξειδωτικά μπορεί να καταναλώνεται συστηματικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την πρόληψη ενάντια στα χρόνια νοσήματα. Ένας διατροφικός θησαυρός από τα προϊόντα της ελληνικής γης.
Επίσης, λόγω της περιεκτικότητας του σε αντιοξειδωτικά μπορεί να καταναλώνεται συστηματικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την πρόληψη ενάντια στα χρόνια νοσήματα. Ένας διατροφικός θησαυρός από τα προϊόντα της ελληνικής γης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου