Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Πετιμέζι για "σιδερένια" υγεία

Ο σίδηρος, είναι μεταλλικό στοιχείο απαραίτητο συστατικό της διατροφής γιατί χρησιμεύει στην φυσιολογική λειτουργία πολλών συστημάτων του οργανισμού μας. Έτσι, εκτός από το αίμα, τον σίδηρο χρησιμοποιούν το πεπτικό σύστημα, το νευρικό, τα οστά, οι μυς ακόμα και τα νύχια και οι τρίχες. Αυτός είναι και ο λόγος που στην έλλειψη σιδήρου παρατηρείται ευθραυστότητα των νυχιών και τριχόπτωση. Τι είναι η σιδηροπενία? 
Η μείωση του σιδήρου στον οργανισμό, τόσο του λειτουργικού σιδήρου όσο και των αποθηκών, ονομάζεται σιδηροπενία, και η αναιμία που προκαλείται σιδηροπενική αναιμία. Ο σίδηρος ελαττώνεται είτε επειδή χάνεται ταυτόχρονα με απώλεια αίματος (περίοδος,τοκετός,αιμορραγία πεπτικού ή ουροποιητικού, εγχειρήσεις) είτε λόγω  ανεπαρκούς πρόσληψης (κακή διατροφή, δίαιτες, παθήσεις του στομάχου, αυξημένες ανάγκες στην ανάπτυξη ή στην εγκυμοσύνη).

Οι τύποι σιδήρου που περιέχονται στις τροφές είναι 2: Ο δισθενής (αιματικός) σίδηρος που συναντάμε σε τροφές ζωικής προέλευσης και απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό και ο τρισθενής (μη αιματικός) που βρίσκεται σε τροφές φυτικής προέλευσης και απορροφάται πιο δύσκολα.Το πετιμέζι είναι εξαιρετική πηγή τρισθενούς σιδήρου.Ο τρισθενής «φυτικής» προέλευσης σίδηρος μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε δισθενή (δηλαδή σαν εκείνον της ζωικής προέλευσης που απορροφάται καλύτερα) εάν συνδυάσουμε τις τροφές που τον περιέχουν με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη  C. Επίσης η απορρόφηση σιδήρου από τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα αυξάνεται όταν τα συνδυάσουμε στο ίδιο γεύμα με μια πηγή σιδήρου ζωικής προέλευσης. Για παράδειγμα να φάμε μοσχάρι με αρακά ή σαλιγκάρια με σπανάκι κοκκινιστά ή ρεβίθια με λεμόνι και σαρδέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου