Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Γλυκό αχλάδι με πετιμέζι


Υλικά:

4 μεγάλα αχλάδια
3 κούπες πετιμέζι
2 κούπες νερό
1 φύλλο δάφνης
4 γαρύφαλλα
1 ξυλαράκι κανέλας
Καϊμάκι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τη φλούδα των αχλαδιών αλλά αφήνουμε το κοτσάνι. Κόβουμε λίγο τη βάση για να σταθεροποιηθούν τα αχλάδια στην κατσαρόλα όπου θα τα τοποθετήσουμε όρθια και αφαιρούμε προσεκτικά τα κουκούτσια. Με ένα μαχαιράκι κάνουμε ελαφρά κάθετες χαρακιές στην επιφάνεια των αχλαδιών.
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά με το πετιμέζι, το νερό, τη δάφνη, τα γαρύφαλλα και την κανέλα και τα αφήνουμε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά.
Μόλις αρχίσει να βράζει το περιεχόμενο της κατσαρόλας τοποθετούμε τα αχλάδια και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και ψήνουμε το γλυκό για 45 λεπτά της ώρας. Έπειτα ανοίγουμε το καπάκι και βγάζουμε τα αχλάδια σε μια πιατέλα. Δεν σβήνουμε τη φωτιά γιατί θα την δυναμώσουμε μέχρι να πήξει αρκετά το σιρόπι και να αφρίσει.
Σερβίρουμε βάζοντας ένα αχλάδι στο πιάτο, λίγο σιρόπι και καϊμάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου