Υλικά:
1 κούπα πετιμέζι
2/3 κούπας ελαιόλαδο
1/3 κούπας νερό
2/3 κούπας ζάχαρη
1 σφηνάκι ρακή ή ούζο
2 κουταλάκια μπέικιν
½ κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
Περίπου 5 κούπες αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε λεκάνη ζυμώματος το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, το νερό, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά. Σε μια κούπα αλεύρι ανακατεύουμε το μπέικιν και τη σόδα. Ανακατεύουμε τα υγρά να λιώσει λίγο η ζάχαρη και προσθέτουμε πρώτα την κούπα του αλευριού με τα φουσκωτικά και μετά το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Η ζύμη κολλάει κάπως αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην προσθήκη αλευριού γιατί μετά σφίγγει πολύ. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για κανένα μισάωρο. Πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα και στο μέγεθος που μας αρέσουν και τα αραδιάζουμε σε ταψί. Τα ψήνουμε με προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ένα σκούρο μελί χρώμα. Όταν κρυώσουν σκληραίνουν, οπότε δεν πρέπει να τα ψήσουμε υπερβολικά.
1 κούπα πετιμέζι
2/3 κούπας ελαιόλαδο
1/3 κούπας νερό
2/3 κούπας ζάχαρη
1 σφηνάκι ρακή ή ούζο
2 κουταλάκια μπέικιν
½ κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
Περίπου 5 κούπες αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε λεκάνη ζυμώματος το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, το νερό, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά. Σε μια κούπα αλεύρι ανακατεύουμε το μπέικιν και τη σόδα. Ανακατεύουμε τα υγρά να λιώσει λίγο η ζάχαρη και προσθέτουμε πρώτα την κούπα του αλευριού με τα φουσκωτικά και μετά το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Η ζύμη κολλάει κάπως αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην προσθήκη αλευριού γιατί μετά σφίγγει πολύ. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για κανένα μισάωρο. Πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα και στο μέγεθος που μας αρέσουν και τα αραδιάζουμε σε ταψί. Τα ψήνουμε με προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ένα σκούρο μελί χρώμα. Όταν κρυώσουν σκληραίνουν, οπότε δεν πρέπει να τα ψήσουμε υπερβολικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου