Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Το πετιμέζι πάει με όλα!

Η ιδιαίτερη γεύση του πετιμεζιού ξυπνά αναμνήσεις από τα παλιά, τότε που σε κάθε σπίτι υπήρχε αυτό το πολύτιμο προϊόν. Το πετιμέζι όπου και αν χρησιμοποιηθεί προσδίδει γεύση, άρωμα, χρώμα και θρεπτικά συστατικά. Είναι ένα 100% φυσικό προϊόν, χωρίς προσθήκη συντηρητικών, χρώματος ή ζάχαρης πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικές ουσίες. Παλιότερα το χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο, σαν διατροφικό συμπλήρωμα, σαν γλυκαντική ουσία και σαν κύριο συστατικό σε γλυκά και φαγητά.
Στις μέρες μας το πετιμέζι έχει κάνει μια δυναμική επιστροφή στη διατροφή μας καθώς όλο και περισσότεροι σεφ και ζαχαροπλάστες το χρησιμοποιούν στις δημιουργίες τους.
Στην ζαχαροπλαστική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο της ζάχαρης ή άλλου σιροπιού, οπότε θεωρητικά μπορεί να μπει οπουδήποτε. Χρησιμοποιείται σε κέικ, μπισκότα, κουλουράκια, μουσταλευριά, χαλβά, γλυκά κουταλιού, γλυκά ταψιού, παγωτό, γρανίτα, ρυζόγαλο και σε πολλά άλλα.
Επίσης στη μαγειρική ταιριάζει πολύ και με κρεατικά, όπως το αρνί, το χοιρινό, το μοσχάρι και τα πουλερικά, αλλά και με όσπρια, όπως τα ρεβίθια. Σαν ντρέσσινγκ στις σαλάτες αλλά και με ψαρικά, χταπόδι, θαλασσινά αλλά και ζυμαρικά. 
Η επιστροφή του στις γκουρμέ κουζίνες αλλά και στο μέσο ελληνικό σπίτι είναι δεδομένη και ουσιαστικά τα όρια της χρήσης του τελειώνουν εκεί που τελειώνει η φαντασία των δημιουργών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου