Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Πουτίγκα ψωμιού με πετιμέζι

Υλικά: (για 6 άτομα)

1 φλιτζ. ξερούς χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι
⅓ φλιτζ. μαύρες σταφίδες
½ φλιτζ. σέρι ξηρό (manzanilla)
80 γραμμ. βούτυρο λιωμένο
⅔ φλιτζ. μαύρη ζάχαρη
2 αυγά
½ κ.κ. κανέλα τριμμένη
½ κ.κ. γαρίφαλο κοπανισμένο
½ κ.κ. μπαχάρι κοπανισμένο
½ κ.κ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
½ φλιτζ. γάλα
½ φλιτζ. κρέμα γάλακτος
18 φέτες λευκού ψωμιού, χωρίς κόρα, κομμένες στη μέση
1 φλιτζ. αραιωμένο πετιμέζι (μισό πετιμέζι-μισό νερό)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Τοποθετούμε τους χουρμάδες με τις σταφίδες σε ένα γυάλινο μπολ και περιχύνουμε με το σέρι. Αφήνουμε να μουσκέψουν για 30 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά, ώστε να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπαχάρι και το μοσχοκάρυδο. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ενσωματώνουμε το γάλα και την κρέμα. Μοιράζουμε το ψωμί σε 6 πυρίμαχα μπολ και προσθέτουμε ανάμεσα τα μουσκεμένα ξερά φρούτα. Μοιράζουμε στα μπολ το μείγμα και ψήνουμε για 20 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν ελαφρώς. Βγάζουμε από τον φούρνο. Ζεσταίνουμε το πετιμέζι και περιχύνουμε τις πουτίγκες. Τις σερβίρουμε ζεστές συνοδεύοντας με παγωτό ή σαντιγί.

• Αν μας περισσέψουν, τις ξαναζεσταίνouμε σε δυνατό φούρνο για 5 λεπτά και τις περιχύνouμε με λίγο έξτρα πετιμέζι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου