Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Παραδοσιακή πετιμεζόπιτα

Υλικά:

1½ φλιτζάνι πετιμέζι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
½ φλιτζάνι ρακή
2 κουτ. γλυκού σόδα
1 κουτ. γλυκού κανέλλα
½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σκόνη
500γρ. αλεύρι σκληρό
1 φλιτζάνι καρύδια χονδροκομμένα
σουσάμι
μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε τηγανάκι.
Αφήνετε να κρυώσει και το χτυπάτε για μερικά λεπτά στο μίξερ με τη ζάχαρη και το πετιμέζι.
Διαλύετε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και το ρίχνετε στο μίξερ.
Προσθέτετε τη ρακή, τα κανελλογαρίφαλα και τα καρύδια ελαφρά αλευρωμένα.
Ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Μεταφέρετε το μίγμα σε λαδωμένο ταψί με διάμετρο 28 εκ.
Πασπαλίζετε με το σουσάμι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για 15 λεπτά, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180oC και συνεχίζετε το ψήσιμο για 35 λεπτά ακόμη.
Ελέγχετε αν ψήθηκε βυθίζοντας στην πετιμεζόπιτα τη λάμα ενός μαχαιριού.
Πρέπει να βγει καθαρή, αλλιώς ψήνετε για λίγο ακόμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου