Το βαλσάμικο κατάγεται από τη Μόντενα της Ιταλίας, αν και σήμερα μπορείτε να βρείτε και ελληνικό. Υπάρχει κόκκινο και λευκό, με το δεύτερο να είναι πιο ελαφρύ, καθώς από τα λιωμένα σταφύλια αφαιρείται η φλούδα. Πρόκειται για ξίδι που γίνεται από βρασμένο μούστο (πετιμέζι) αντί από κρασί, με αποτέλεσμα τα βακτήρια να διασπούν τα σάκχαρα και να τα μετατρέπουν κατευθείαν σε ξίδι.
Έτσι, το μπαλσάμικο αποκτά άρωμα από τη συμπύκνωση του μούστου και έχει ξινή αλλά και γλυκιά γεύση. Είναι πιο παχύρρευστο από το ξίδι κρασιού και πολύ αρωματικό, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες. Με τι συνδυάζεται: Βάλτε το στις σαλάτες και τις μαρινάδες, σε πιάτα με τυρί και στις σάλτσες ντομάτας. Μην ξεχνάτε όμως ότι το βαλσάμικο, λόγω του ότι είναι πιο παχύρρευστο και πιο αρωματικό, αρκούν ελάχιστες σταγόνες και μπορεί να μετατρέψει μια απλή σαλάτα σε ένα γευστικό πιάτο. Επίσης, το βαλσάμικο περιέχει περισσότερα σάκχαρα σε σχέση με άλλα είδη ξυδιών και σε μικρές συγκεντρώσεις ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και νάτριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου