Υλικά:
Για τις μπριζόλες
4 χοιρινές μπριζόλες 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 φλυτζάνι κόκκινο κρασί
1 κουτ. σούπας κόκκους από διάφορα πιπέρια ολόκληρα
4-5 κουτ. σούπας πετιμέζι
Αλάτι
Ελαιόλαδο
Για τον πουρέ σελινόριζας
1 μεγάλη σελινόριζα (~500 γρ) ή 4-5 μικρές
4 μέτριες πατάτες (~500 γρ)
4 κουτ. σούπας τριμμένη παρμεζάνα
2 κουτ. σούπας τριμμένη καρυδόψιχα
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
Εκτέλεση:
Προετοιμάζετε τον πουρέ: Βάλτε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσει. Καθαρίστε τη σελινόριζα όπως τις πατάτες αφαιρώντας όλο το ανώμαλο εξωτερικό περίβλημα και κόψτε την σε μικρότερα κομμάτια. Καθαρίστε και τις πατάτες και κόψτε τις κι αυτές σε μικρότερα κομμάτια. Ρίξτε τα όλα στην κατσαρόλα μαζί με αλάτι κι αφήστε τα να βράσουν ώσπου να μαλακώσουν.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τις μπριζόλες: σε ένα μεγάλο τηγάνι που να χωράει και τις 4 μπριζόλες, ρίχνετε λίγο λάδι να ζεσταθεί και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτετε τις μπριζόλες και σοτάρετε και από τις δύο πλευρές. Σβήνετε με το κρασί και μετά από 1’ προσθέτετε τους κόκκους πιπεριού, αλάτι και 1 φλυτζάνι νερό και συνεχίζετε το μαγείρεμα με σκεπασμένο το τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Όσο ψήνονται τσεκάρετε εάν χρειάζεται να συμπληρώσετε κι άλλο νερό αν δεν έχουν ψηθεί.
Όταν ετοιμαστούν –μετά από ~45’ με 1 ώρα- ρίχνετε και το πετιμέζι να πάει παντού και αφήνετε για 5’ ακόμα να καραμελώσουν και σβήνετε τη φωτιά.
Ξαναπιάνετε τον πουρέ: αλέθετε τα βρασμένα λαχανικά με το εργαλείο του πουρέ και προσθέτετε την παρμεζάνα, την καρυδόψιχα, το ελαιόλαδο και ανακατεύετε. Δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση με λίγο αλάτι –αν χρειάζεται.
Σερβίρετε ζεστά μπριζολάκια με ζεστό πουρέ και πιείτε το κρασί που περίσσεψε απ’ το μαγείρεμα!
Για τις μπριζόλες
4 χοιρινές μπριζόλες 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 φλυτζάνι κόκκινο κρασί
1 κουτ. σούπας κόκκους από διάφορα πιπέρια ολόκληρα
4-5 κουτ. σούπας πετιμέζι
Αλάτι
Ελαιόλαδο
Για τον πουρέ σελινόριζας
1 μεγάλη σελινόριζα (~500 γρ) ή 4-5 μικρές
4 μέτριες πατάτες (~500 γρ)
4 κουτ. σούπας τριμμένη παρμεζάνα
2 κουτ. σούπας τριμμένη καρυδόψιχα
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Προετοιμάζετε τον πουρέ: Βάλτε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσει. Καθαρίστε τη σελινόριζα όπως τις πατάτες αφαιρώντας όλο το ανώμαλο εξωτερικό περίβλημα και κόψτε την σε μικρότερα κομμάτια. Καθαρίστε και τις πατάτες και κόψτε τις κι αυτές σε μικρότερα κομμάτια. Ρίξτε τα όλα στην κατσαρόλα μαζί με αλάτι κι αφήστε τα να βράσουν ώσπου να μαλακώσουν.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τις μπριζόλες: σε ένα μεγάλο τηγάνι που να χωράει και τις 4 μπριζόλες, ρίχνετε λίγο λάδι να ζεσταθεί και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτετε τις μπριζόλες και σοτάρετε και από τις δύο πλευρές. Σβήνετε με το κρασί και μετά από 1’ προσθέτετε τους κόκκους πιπεριού, αλάτι και 1 φλυτζάνι νερό και συνεχίζετε το μαγείρεμα με σκεπασμένο το τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Όσο ψήνονται τσεκάρετε εάν χρειάζεται να συμπληρώσετε κι άλλο νερό αν δεν έχουν ψηθεί.
Όταν ετοιμαστούν –μετά από ~45’ με 1 ώρα- ρίχνετε και το πετιμέζι να πάει παντού και αφήνετε για 5’ ακόμα να καραμελώσουν και σβήνετε τη φωτιά.
Ξαναπιάνετε τον πουρέ: αλέθετε τα βρασμένα λαχανικά με το εργαλείο του πουρέ και προσθέτετε την παρμεζάνα, την καρυδόψιχα, το ελαιόλαδο και ανακατεύετε. Δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση με λίγο αλάτι –αν χρειάζεται.
Σερβίρετε ζεστά μπριζολάκια με ζεστό πουρέ και πιείτε το κρασί που περίσσεψε απ’ το μαγείρεμα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου