Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Πετιμέζι, ένα προϊόν με παράδοση

Το πετιμέζι είναι ένα θεραπευτικό προϊόν που έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τον πονόλαιμο, το βήχα, τις στοματίτιδες, το στομαχόπονο ή ως ενεργειακή τόνωση. Πριν από μερικές δεκαετίες για τα νησιά μας ήταν η μοναδική γλυκαντική ουσία μαζί με το μέλι. Σήμερα εξακολουθούμε να το χρησιμοποιούμε σε παραδοσιακές συνταγές αλλά και σε μοντέρνες αφού η διείσδυσή του στις γκουρμέ κουζίνες είναι μεγάλη. Τη Σαρακοστή το χρησιμοποιούμε ως νηστίσιμο γλύκισμα. Το ανακατεύουμε με ταχίνι και φτιάχνουμε ένα υπέροχο και υγιεινό άλειμμα. Φτιάχνουμε το παραδοσιακό ΄΄σαβόρε΄΄ που με την προσθήκη πετιμεζιού στην κρέμα αποκτά μια γλυκόξινη γεύση.
Παλιά οι νοικοκυρές, όταν δεν υπήρχε ζάχαρη, έφτιαχναν τα γλυκά του κουταλιού κατά τη διάρκεια του βρασμού του μούστου για την παρασκευή πετιμεζιού. Έφτιαχναν γλυκά κουταλιού από κυδώνι, κολοκύθα, μήλο που είναι της εποχής που παρασκευάζεται το πετιμέζι.
Προϊόν με πλούσια παράδοση λοιπόν το πετιμέζι και με ελπιδοφόρο μέλλον καθώς η στροφή στην ποιοτική διατροφή το καθιστά μια πραγματική υπερτροφή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου