Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Κέικ με πετιμέζι

Υλικά:

140 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. πετιμέζι
140 γρ. χυμό πορτοκαλιού
50 γρ. άχνη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/2 κ.γ. χοντρό αλάτι
1/2 κ.γ. κανέλα
200 γρ. βούτυρο αγελαδινό
4 αυγά (χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια)
500 γρ. Αλεύρι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
200 γρ. κουβερτούρα υγείας

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε με το σύρμα σε ένα μπολ το λάδι, το πετιμέζι, το χυμό, την άχνη, την κανέλα, το ξύσμα και το αλάτι.
Σε μπεν μαρί λιώνουμε το βούτυρο μαζί με την κουβερτούρα σε κομματάκια και μόλις φτάσει στους 35 βαθμούς και λιώσει καλά, το αποσύρουμε από τον ατμό.
Αναμειγνύουμε το μείγμα του πετιμεζιού με αυτό της σοκολάτας, προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά με μια πλαστική κουτάλα. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν και ανακατεύουμε με πλαστική κουτάλα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και χτυπάμε στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, την κρυσταλλική ζάχαρη με τα ασπράδια για 15 περίπου λεπτά, να γίνει σφιχτή μαρέγκα.
Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο βασικό μείγμα ανακατεύοντας απαλά με κυκλικές κινήσεις, με μια σπάτουλα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρόγγυλο ταψί διαμέτρου 26 εκατοστών, αδειάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου