Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Κατσικάκι με λιαστό κρασί και πετιμέζι

Υλικά:
μισό κατσικάκι γάλακτος 2 κιλά περίπου
1 κεφάλι φρέσκου σκόρδου
αλάτι, πιπέρι, λεμόνι, ρίγανη, λάδι
1 κούπα λιαστό κρασί
1 κούπα νερό
χυμό από 1 πορτοκάλι
1 κόκκινη πιπεριά φλωρίνης κομμένη στα δύο (χωρίς σπόρους)
μερικά κλαδιά μάραθου
1 ξερό κρεμμύδι σε φέτες
1,5 κιλό πατατούλες φρέσκιες με τη φλούδα τους, πολύ καλά πλυμμένες
10 τοματάκια με το κοτσανάκι τους
Πετιμέζι για το τέλος

Εκτέλεση:

Χωρίζω μερικές σκελίδες από το σκόρδο και τις βάζω μέσα στο κρέας (ανοίγοντας εγκοπές με μυτερό μαχαίρι). Πασπαλίζω με χοντρό αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λεμόνι, λάδι και τις δύο πλευρές του κρεάτος και τρίβω να πάνε παντού. Ζεσταίνω καλά την αντικολλητική γάστρα πάνω στην εστία -χωρίς λάδι- και ψήνω το κρέας για λίγα λεπτά από τις δύο πλευρές για να θωρακίσω τους χυμούς του. Σβήνω με το λιαστό κρασί, ξύνοντας με ξύλινη κουτάλα να ξεκολλήσουν οι καραμέλες από τον πάτο της γάστρας. Προσθέτω την κόκκινη πιπεριά, τα κλαδιά του μάραθου, το κρεμμύδι, τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδου με τη φλούδα τους, λίγο λάδι και τη μισή κούπα νερό. Τοποθετώ το κρέας με την “καλή” πλευρά του προς τα κάτω να ψηθεί πρώτα, έτσι ώστε όταν το αναποδογυρίσω αργότερα -όταν προσθέσω τις πατάτες- η “καλή” πλευρά -που θα είναι προς τα πάνω- να ροδοψηθεί και να πάει κατευθείαν στην πιατέλα σερβιρίσματος. Μην ξεχνάτε πως όταν ψηθεί είναι μαλακό σαν λουκούμι και δεν αντέχει πολλά γυρίσματα. Σκεπάζω τη γάστρα και βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου να ψηθεί για 45 λεπτά. Σ’αυτή τη διάρκεια, βάζω νερό να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα και όταν είναι σε σημείο βρασμού ρίχνω μέσα τις πατάτες ολόκληρες για να ζεματιστούν. Έτσι γίνονται πιο τρυφερές και δεν ανησυχώ για ό,τι μπορεί να υπάρχει στη φλούδα. Είναι σαν αποστείρωση. Στο φαγητό θα μπουν καθαρές και αχνιστές. Ανοίγω προσεκτικά το σκέπασμα της γάστρας (οι ατμοί είναι επικίνδυνοι για σοβαρό έγκαυμα). Βγάζω το κρέας σε ένα πιάτο, αφαιρώ τα κλαδιά του μάραθου (έχουν τραβήξει λίγη από τη λιπαρότητα και έχουν δώσει το άρωμά τους), προσθέτω τις πατατούλες, το χυμό πορτοκαλιού, την υπόλοιπη μισή κούπα νερό, λίγο ακόμα λάδι, αλάτι και πιπέρι. Τις ανακατεύω καλά να τυλιχτούν στα υγρά. Ακουμπώ πάνω τους το κρέας με την “καλή” πλευρά προς τα πάνω. Περιχύνω το κρέας με τα υγρά της γάστρας, σκεπάζω και ξαναβάζω στο φούρνο για μία ακόμα ώρα στους 180 βαθμούς. Ανοίγω ξανά τη γάστρα, προσθέτω ολόκληρες τοματούλες, κουνάω τη γάστρα για να βεβαιωθώ ότι τα υγρά είναι αρκετά και δεν έχει κολλήσει το φαγητό. Βγάζω την κόκκινη πιπεριά σε ένα πιάτο, με ένα πηρούνι βγάζω την σάρκα της, την οποία βάζω ξανά στη γάστρα, και πετάω την φλούδα. Η σάρκα της πιπεριάς θα γίνει μέρος της σάλτσας. Περιχύνω άλλη μια φορά το κρέας και τις πατάτες με τους χυμούς, σκεπάζω και ξαναβάζω στο φούρνο για 15 λεπτά ακόμα. Όταν είναι έτοιμο το φαγητό, περιχύνω με πετιμέζι (περίπου 1/4 κούπας). Αν είναι πυκνό, αραιώστε το με λίγο λιαστό κρασί. Βγάλτε πρώτα το κρέας σε πιατέλα και με σπάτουλα σιλικόνης τυλίξτε τις πατατούλες μέσα στη σάλτσα, πριν τις ακουμπήσετε δίπλα στο κρέας. Όλη η υπέροχη σάλτσα θα τις τυλίξει και θα τις χρωματίσει, όπως αυτές στην φωτογραφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου