Υλικά:
Φύλλο κρούστας - 1 πακέτο
Λάδι - 1 κούπα
Σουσάμι άσπρο - 400 γρ
Φρυγανιές - 150 γρ. τριμμένη Καρυδόψιχα - 150 γρ (ή αμύγδαλα)
Πορτοκάλι - 1 κουταλάκι του γλυκού μόνο το ξύσμα του
Κανέλα - 1 κουτάλι της σούπας
Ζάχαρη - 200 γρ
Γαρύφαλλα - 10 τεμ
Φύλλο κρούστας - 1 πακέτο
Λάδι - 1 κούπα
Σουσάμι άσπρο - 400 γρ
Φρυγανιές - 150 γρ. τριμμένη Καρυδόψιχα - 150 γρ (ή αμύγδαλα)
Πορτοκάλι - 1 κουταλάκι του γλυκού μόνο το ξύσμα του
Κανέλα - 1 κουτάλι της σούπας
Ζάχαρη - 200 γρ
Γαρύφαλλα - 10 τεμ
Για το σιρόπι:
Πετιμέζι - 3 ποτήρια
Νερό - 3 ποτήρια
Ζάχαρη - 3 ποτήρια
Βανίλιες - 2
Εκτέλεση:
Το σουσάμι σαν συστατικό πίτας!
Ψήνουμε το σουσάμι σε ένα τηγάνι, το ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με την καρυδόψιχα (ή αμύγδαλα) και την φρυγανιά και τα αλέθουμε ελαφριά. Σε ένα μπολ βάζουμε το μείγμα και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την μισή κανέλα και την ζάχαρη. Βάζουμε το λάδι σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε. Σε ένα πυρέξ ή ταψί μακρόστενο, αφού το λαδώσουμε, βάζουμε 2 φύλλα από την κρούστα και τα αλείφουμε με το ζεστό λάδι. Ρίχνουμε την γέμιση. Στρώνουμε πάνω από την γέμιση άλλα 2 φύλλα και τα αλείφουμε με το ζεστό λάδι, ρίχνουμε πάλι γέμιση και στρώνουμε άλλα 2 φύλλα (κάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση). Στο τέλος βάζουμε 4 φύλλα τα οποία τα ραντίζουμε με το λάδι. Χαράζουμε την πίτα σε ρόμβους και βάζουμε σε κάθε κομμάτι ένα γαρύφαλλο και την ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς. Αφού ψηθεί την βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, το πετιμέζι και τις βανίλιες και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στην κρύα πίτα και την αφήνουμε να το απορροφήσει καλά και μετά την κόβουμε.
Πετιμέζι - 3 ποτήρια
Νερό - 3 ποτήρια
Ζάχαρη - 3 ποτήρια
Βανίλιες - 2
Εκτέλεση:
Το σουσάμι σαν συστατικό πίτας!
Ψήνουμε το σουσάμι σε ένα τηγάνι, το ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με την καρυδόψιχα (ή αμύγδαλα) και την φρυγανιά και τα αλέθουμε ελαφριά. Σε ένα μπολ βάζουμε το μείγμα και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την μισή κανέλα και την ζάχαρη. Βάζουμε το λάδι σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε. Σε ένα πυρέξ ή ταψί μακρόστενο, αφού το λαδώσουμε, βάζουμε 2 φύλλα από την κρούστα και τα αλείφουμε με το ζεστό λάδι. Ρίχνουμε την γέμιση. Στρώνουμε πάνω από την γέμιση άλλα 2 φύλλα και τα αλείφουμε με το ζεστό λάδι, ρίχνουμε πάλι γέμιση και στρώνουμε άλλα 2 φύλλα (κάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση). Στο τέλος βάζουμε 4 φύλλα τα οποία τα ραντίζουμε με το λάδι. Χαράζουμε την πίτα σε ρόμβους και βάζουμε σε κάθε κομμάτι ένα γαρύφαλλο και την ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς. Αφού ψηθεί την βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, το πετιμέζι και τις βανίλιες και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στην κρύα πίτα και την αφήνουμε να το απορροφήσει καλά και μετά την κόβουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου