Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Πετιμέζι και για την οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά. Έτσι προκαλείται αυξανόμενος κίνδυνος κατάγματος (σπασίματος) των οστών, καθώς μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους
Το σώμα χρειάζεται ασβέστιο και φώσφορο για να μπορέσει να διατηρήσει υγιή οστά. Κατά τη διάρκεια της ζωής σας, το σώμα σας απορροφά το παλαιό οστό και το αντικαθιστά με ένα νέο. Όσο ο οργανισμός, έχει μια καλή ισορροπία των νέων και των παλαιών οστών, αυτά θα παραμείνουν υγιή και ισχυρά.

Η οστεοπόρωση δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση. Ενώ οι λευκές γυναίκες διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο, η ασθένεια δεν κάνει διακρίσεις. Άνδρες και γυναίκες όλων των εθνοτικών ομάδων μπορούν να αναπτύξουν οστεοπόρωση, ενώ δεν εξαιρούνται τα παιδιά και οι έφηβοι.
Από διατροφικής πλευράς, για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, η διατροφή μας πρέπει να περιλαμβάνει επαρκείς ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης D. Και τα τρία είναι απαραίτητα για την οικοδόμηση υγιών, δυνατών οστών. Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση του ασβεστίου στα οστά και για τη βελτίωση της μυϊκής δύναμης. Η καλύτερη πηγή της βιταμίνης D είναι η έκθεση στο ηλιακό φως.

Το πετιμέζι είναι μια πολύ καλή πηγή σε ασβέστιο και φώσφορο και μπορούν να το καταναλώσουν και άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Επιπλέον, αν αντικαταστήσετε όπου μπορείτε τη ζάχαρη -που ως γνωστό συμβάλλει στην οστεοπόρωση- με πετιμέζι τότε κάνετε διπλό καλό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου