Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Χοιρινή ωμοπλάτη σιγομαγειρεμένη στη γάστρα με γλάσο από ρόδι και πετιμέζι

Υλικά:

1 σπάλα χοιρινή ολόκληρη (περίπου 2-3 κιλά)
6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ματσάκι δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι φρέσκο θυμάρι
Αλάτι, πιπέρι

Για το γλάσο
1 φλιτζάνι τσαγιού χυμό ροδιού
1 φλιτζάνι τσαγιού πετιμέζι
Χυμό από ένα μικρό λεμόνι
1 πρέζα κανέλα
1 κουταλιά σούπας μηλόξιδο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα κύμινο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC στον αέρα. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το σκόρδο, το δενδρολίβανο, το θυμάρι, το αλάτι, το πιπέρι και απλώνουμε το μίγμα αυτό πάνω στο χοιρινό κρέας από την εσωτερική μεριά. Σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά του γλάσου και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά ώστε να πήξει και να πυκνώσει η σάλτσα. Βάζουμε το κρέας σε μια σχάρα που έχουμε τοποθετήσει από κάτω ένα ταψί με νερό. Ψήνουμε αρχικά στους 180ºC για 40 λεπτά.
Μετά τα σαράντα λεπτά αρχίζουμε να αλείφουμε το κρέας με το γλάσο. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται κάθε 15 λεπτά και για τουλάχιστον 30 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο το κρέας, το τυλίγουμε με λίγο αλουμινόχαρτο, το τοποθετούμε σε ένα ταψί και το αφήνουμε για 20 λεπτά στους 150ºC. Στη συνέχεια το ανοίγουμε και το περνάμε δυο φορές με μια γενναιόδωρη στρώση από γλάσο. Ανοίγουμε το γκριλ και αφήνουμε το χοιρινό να ροδίσει και να σχηματίσει τραγανή κρούστα. Βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να «σταθεί» για 20 λεπτά και κόβουμε σε φέτες. Σερβίρουμε μαζί με τη σάλτσα από πετιμέζι και ρόδι που έχει μείνει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου