Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Γλυκόξινο χταπόδι με πετιμέζι

Yλικά:

1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό)
1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο καθαρισμένα
1 φλιτζάνι πετιμέζι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερό
2 δαφνόφυλλα
1 ξυλαράκι κανέλας
½ πορτοκάλι (τη φλούδα του)
6 κουτ. σούπας ξίδι από κρασί

Eκτέλεση:

Bράζουμε το χταπόδι με ένα ποτήρι νερό σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 20 λεπτά περίπου. Aφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε τα πλοκάμια και την κουκούλα του σε χοντρά κομμάτια. Pοδίζουμε σε δυνατή φωτιά τα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο για 10 περίπου λεπτά και προσθέτουμε το χταπόδι. Σβήνουμε με το πετιμέζι και συνεχίζουμε με τη φλούδα του πορτοκαλιού, τα δαφνόφυλλα, την κανέλα, το ξίδι και ένα περίπου φλιτζάνι από το ζουμί του χταποδιού. Aνακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε το φαγητό σε πολύ χαμηλή φωτιά για 20-30 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα του.

Σημ: Tο χταπόδι αγαπά τις γλυκόξινες γεύσεις, γι’ αυτό και «κάθεται φρόνιμα» μαζί με τα κρεμμυδάκια και το ξίδι στο στιφάδο. Tώρα, ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό: Ενα νέο, σχεδόν αφαιρετικό στιφάδο χωρίς πολύ κόπο. Aγοράστε καλύτερα κατεψυγμένο χταπόδι, που θα γίνει σίγουρα μαλακό (αν σας αρέσει έτσι), ή προτιμήστε το φρέσκο αν το θέλετε al dente. Προσθαφαιρέστε κρεμμυδάκια, μπαχάρια και σκορδάκι και φέρτε το φαγητό στα μέτρα σας. Aλλοι αγαπούν την κανέλα και το μπαχάρι και μερικοί τολμηροί θα έπαιζαν με το μαροκινό ρας ελ χανούτ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου