Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Πετιμέζι στο τηγάνι

Μερικές φορές όταν θέλουμε να συνοδεύσουμε κάποια γλυκίσματα ή όταν θέλουμε μια πιο ήπια γεύση και πιο ανοιχτό χρώμα μπορούμε να φτιάξουμε πετιμέζι στο τηγάνι. Η διαδικασία είναι απλή και σύντομη. Αδειάζουμε μία κούπα κομμένο μούστο σε ένα τηγάνι και τον βάζουμε να βράζει σε μεγάλη θερμοκρασία.Αυτός αρχίζει να βράζει και σε λίγο αρχίζει να σκουραίνει και να μελώνει. Σε 10 περίπου λεπτά έχει αποκτήσει υφή και χρώμα μελιού. Ελέγχουμε την πυκνότητα βγάζοντας λίγο με ένα κουταλάκι σε ένα πιάτο, όπως το σιρόπι στα γλυκά του κουταλιού. Οι τελευταίες σταγόνες πρέπει να "στέκουν" και να μην απλώνονται. Μόλις δέσει το αδειάζουμε σε ένα πυρίμαχο μπολ και ξαναβάζουμε μια κούπα μούστο στο τηγάνι (δεν πρέπει βέβαια να καραμελώσει. Όταν κρυώσει πήζει περισσότερο). Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία , μέχρι να φτιάξουμε την ποσότητα που θέλουμε. Φυλάσσουμε το πετιμέζι μας όπως τα υπόλοιπα σιρόπια σε στεγνά μπουκάλια ή στενά βαζάκια.
Το πετιμέζι τηγανιού όπως φαίνεται και στην φωτογραφίες έχει το χρώμα του μελιού, και όχι το σκούρο χρώμα που έχει το κλασικό πετιμέζι.


Συμβουλές παιδικής διατροφής

Τα παιδιά από την γέννησή τους μέχρι την ηλικία των 10 ετών εξαρτώνται από τους γονείς τους όσον αφορά την διατροφή τους και μάλιστα είναι επιρρεπή στο να αντιγράφουν ως επί το πλείστον τις κακές συνήθειες των γονιών τους. Έτσι, η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών στη παιδική ηλικία, συμβαδίζει με τις διατροφικές γνώσεις και διαθέσεις των γονέων τους. Το να μάθει ένα παιδί να επιλέγει υγιεινότερα σνακ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους γονείς του οι οποίοι πρέπει να ξεκινήσουν από πολύ νωρίς το «μάθημα». Εμείς σαν γονείς πρέπει να αφιερώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο στα γεύματα και στα σνακ που θα δώσουμε στο παιδί μας, μιας και οι επιλογές μας θα το συνοδεύουν σε όλη του τη ζωή.
Το πετιμέζι είναι μια τροφή πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ από μεταλλικά στοιχεία περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο. Είναι καλή πηγή υδατανθράκων λόγω των σταφυλοσακχάρων που περιέχει κι έτσι αποτελεί καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Επιπλέον ενισχύει το ανοσοποιητικό, έχει αντιοξειδωτική αλλά και αντικαρκινική δράση, λόγω της ρεσβερατρόλης, που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών. Είναι λοιπόν μια τροφή με πλούσια διατροφική αξία που μπορεί να συνδυαστεί με οποιοδήποτε γεύμα της ημέρας, από το πρωινό, το σνακ μέχρι το κυρίως γεύμα, τη σαλάτα ή το ρόφημα αντικαθιστώντας τη ζάχαρη. 'Έτσι κερδίζουμε όλοι από τα οφέλη του και τα παιδιά αποκτούν συνείδηση υγιεινής διατροφής.


Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΠΕΤΙΜΕΖΕΝΙΑ ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ

Υλικά :
  • 1/2 ποτήρι Τηνιακό πετιμέζι  
  • 1/2 ποτήρι ζεστό νερό
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 2/3 ποτηριού ζάχαρη
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. γλυκού κοφτά κανέλλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικεν πάουντερ
  • 1 κιλό αλέυρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 ποτηριού κονιάκ
Εκτέλεση :
1. Στο ζεστό νερό διαλύουμε τη ζάχαρη, ρίχνουμε το πετιμέζι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
2. Προσθέτουμε το λάδι, τη σόδα και τα μπαχαρικά.
3. Στο τέλος ανακατεύουμε το μπέικι πάουντερ με το αλεύρι και τα προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα.
4. Προσέχουμε ώστε να μην ανακατέψουμε για πάρα πολύ ώρα τη ζύμη γιατί σφίγγει. Η ζύμη θα πρέπει να είναι όπως των μελομακάρονων, να είναι υγρή, μαλακή και να “λαδώνει”.
5. Πλάθουμε τα μουστοκούλουρα στο μέγεθος που επιθυμούμε -δεν φουσκώνουν πολύ- και τα απλώνουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Με τη συγκεκριμένη συνταγή τα μουστοκούλουρα δεν φουσκώνουν, οπότε πλάστε τα στο μέγεθος που επιθυμείτε.
6. Ψήνουμε στον αέρα στους 160 βαθμούς Κελσίου για 25 λεπτά.

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Μπακλαβάς με πετιμέζι

Υλικά:
για 20 κομμάτια
300 γραμμ. φύλλο κρούστας

Για τη γέμιση:
350 γραμμ. ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
300 γραμμ. καρύδια, χοντροκομμένα
100 γραμμ. σουσάμι, καβουρδισμένο
2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο και 6 κ.σ. για τα φύλλα
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
½ κ.γ. πιπέρι
1 κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο
3 κ.σ. μέλι

Για το σιρόπι:
500 ml νερό
150 γραμμ. καστανή ζάχαρη
150 γραμμ. πετιμέζι και λίγο ακόμη για το σερβίρισμα
1 φύλλο δάφνης
½ πορτοκάλι
2 κόκκους πιπεριού

Για το παγωτό:
1 κιλό παγωτό βανίλια
3 κ.σ. αλεσμένο χαρούπι (σε μαγαζιά με μπαχαρικά) 


Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να ενωθούν και να απλωθούν πιο εύκολα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 23x36 εκ. Στρώνουμε 3 φύλλα βουτυρώνοντάς τα ελαφρώς ένα ένα. Σκορπίζουμε λίγο από το μείγμα της γέμισης και συνεχίζουμε βουτυρώνοντας κάθε φύλλο και βάζοντας σε κάθε φύλλο γέμιση. Αφήνουμε 3 φύλλα για το τέλος. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε μικρά τετράγωνα προσέχοντας να μη φτάσει το μαχαίρι ως τον πάτο του ταψιού. Περιχύνουμε από πάνω με λίγο ακόμη βούτυρο και αφού ραντίσουμε με παγωμένο νερό, πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι, ψήνουμε για 40-45 λεπτά περίπου ή μέχρι να απόκτηση χρυσαφένιο χρώμα.

Σιρόπι: Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τα υλικά (εκτός από το πετιμέζι) και βράζουμε για 10 λεπτά. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το πετιμέζι. Μόλις βγάλουμε από τον φούρνο το μπακλαβά, τον σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι, να πάει παντού και αφήνουμε ακάλυπτο το ταψί μέχρι να το απορροφήσει.

Παγωτό: Αφήνουμε το παγωτό σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά, να μαλακώσει ελαφρώς, προσθέτουμε τη χαρουπόσκονη και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το παγωτό. Ξαναβάζουμε στην κατάψυξη.
Σερβίρισμα: Βάζουμε ένα ή δύο κομμάτια μπακλαβά και από πάνω μία κουταλιά παγωτό. Περιχύνουμε με πετιμέζι και σερβίρουμε.

Πετιμέζι και αντιαναιμικά οφέλη

Πλούσιο σε σίδηρο το πετιμέζι μπορεί να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα στα άτομα που πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία. Μια μελέτη που εμφανίζεται στο "The Turkish Journal of Pediatrics» σε σχέση με την απορρόφηση του σιδήρου από πετιμέζι και θειικού σιδήρου σε 56 βρέφη. Ερευνητές χώρισαν τα βρέφη, ηλικίας έξι έως 36 μηνών σε δύο ομάδες - άτομα με σιδηροπενική αναιμία και σε άτομα με μη αναιμικά θέματα. Από παρατηρήσεις προσδιορίστηκε ότι η απορρόφηση σιδήρου από μελάσα σταφυλιών είναι συγκρίσιμη με εκείνη του θειικού σιδήρου - ένα είδος σιδήρου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ατόμων με αναιμία σιδήρου. Ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πετιμέζι είναι μια αποτελεσματική πηγή σιδήρου για την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας στα σπάργανα. Παρά τις θετικές διαπιστώσεις, επιπλέον κλινική έρευνα σε μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες θα πρέπει να διεξαχθεί για να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα του πετιμεζιού στη θεραπεία της αναιμίας.

Μοσχάρι κοκκινιστό με πετιμέζι

 

Υλικά
  • 1½ κιλό μοσχάρι (κιλότο ή ποντίκι ή ό,τι μας αρέσει), σε μικρές μερίδες 
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 4 ντομάτες, ξεφλουδισμένες, περασμένες στον τρίφτη 
  • 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας 
  • 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 200 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 80 γρ. Τηνιακό πετιμέζι 
  • 1 μπαστουνάκι κανέλα 
  • 1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη 
  • ελάχιστο μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη 
  • αλάτι, μπόλικο πιπέρι
 
Μερίδες 6
Προετοιμασία 15' Μαγείρεμα 1 ½ ώρα
ΔιαδικασίαΣε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε το κρέας για 4 - 5 λεπτά, ώστε να αλλάξει χρώμα από όλες τις πλευρές. Με τρυπητή κουτάλα τραβάμε το κρέας από την κατσαρόλα, το βάζουμε σε μια πιατέλα και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια. Τα σοτάρουμε για 3 - 4 λεπτά, να γυαλίσουν, και ρίχνουμε το σκόρδο και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε καλά, να αρωματιστεί το λάδι, και προσθέτουμε το κρέας. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τόσο καυτό νερό όσο χρειάζεται, ώστε να σκεπαστεί το κρέας. 

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τις τριμμένες ντομάτες με τον πελτέ, τη μισή ποσότητα πετιμεζιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το μείγμα στο φαγητό που βράζει, ανακατεύουμε, αλατίζουμε και αφήνουμε το φαγητό σε μέτρια θερμοκρασία, σκεπασμένο, να σιγοβράσει για περίπου 1½ ώρα ή μέχρι να γίνει το κρέας. Στα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε και το υπόλοιπο πετιμέζι και ανακατεύουμε καλά. Αν κατά το μαγείρεμα σωθούν νωρίς τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Αν το κρέας έχει μαγειρευτεί και υπάρχει περίσσεια υγρών, το σουρώνουμε και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να πήξει. 

Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας.
 
http://www.superfoods.gr/

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΙΜΕΖΙΟΥ

Θρεπτική αξία (% ανά 100 γρ.)

Υδατάνθρακες 80.9
Λιπαρά 0.4 
Πρωτείνες 0,9 
Θερμίδες 33 
Ασβέστιο 74mg 
Φωσφόρος 40 mg 
Σίδηρος 1,2mg

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Ψάρι Σαβόρ με πετιμέζι από τη Τήνο

Ψάρι Σαβόρ με πετιμέζι από τη Τήνο
 
 
 Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό ψάρια για τηγάνι (γόπες ή σαρδέλα)
2 κουταλιές ξύδι
2 σκελίδες σκόρδο
4 κουτ σούπας πετιμέζι
3 κουταλιές αλεύρι
3 κουταλιές λάδι
1 φλιτζάνι νερό
αλάτι, πιπέρι
λάδι για το τηγάνισμα των ψαριών
αλεύρι για το αλεύρωμα των ψαριών
 
Καθαρίζουμε τα ψάρια καλά , τα αλατίζουμε , τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε. Τα βάζουμε σε βαθιά πιατέλα.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα σαβόρ. Βάζουμε τις 3 κουταλιές λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, τις ζεσταίνουμε και ροδίζουμε το σκόρδο, σβήνουμε με 1 φλιτζάνι νερό και ρίχνουμε το πετιμέζι και το ξύδι.
Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι η σάλτσα να γίνει πηκτή και μελωμένη. Με αυτή τη σάλτσα περιχύνουμε τα ψάρια μας. Τα σερβίρουμε και ζεστά και κρύα και διατηρούνται για καιρό στο ψυγείο.
  
 
 

 

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Πετιμεζόπιτα

Υλικά:
Νερό: 1/2 κούπα
Κανέλα: 2 ξυλάκια
Πορτοκάλι: 1 μεγάλο, το χυμό και το ξύσμα
Σόδα φαγητού: 1/2 κουταλιά σούπας
Ελαιόλαδο: 1 κούπα (διαλέξτε λάδι με ελαφριά γεύση)
Πετιμέζι: 3/4 κούπας
Ζάχαρη: 1/4 κούπας
Κονιάκ: 1 κουταλιά σούπας
Τριμμένο γαρύφαλλο: 1/2 κουταλάκι τσαγιού
Αλεύρι: 2 κούπες
Σουσάμι: 1 κουταλιά σούπας


Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε ένα ταψάκι, 23 - 25 εκ. περίπου.
2. Βράζετε το νερό με την κανέλα για 2 - 3 λεπτά. Περνάτε από λεπτό σουρωτήρι και κρατάτε το νερό.
3. Διαλύετε την σόδα στον χυμό πορτοκαλιού.
4. Χτυπάτε το λάδι με την ζάχαρη, το νερό της κανέλας, το πετιμέζι, το ξύσμα και το κονιάκ, να αναμειχθούν καλά.
5. Χαμηλώνετε την ταχύτητα και προσθέτετε το γαρύφαλλο και το αλεύρι, λίγο - λίγο. Όταν το απορροφήσει όλο, αδειάζετε το μείγμα στο ταψάκι που ετοιμάσατε. Από πάνω πασπαλίζετε με το σουσάμι.
6. Ψήνετε το γλυκό στο κέντρο του φούρνου, για 35 - 40 λεπτά. Το βγάζετε και το αφήνετε να κρυώσει. Το κόβετε σε κομμάτια.

Η μελάσα μειώνει την παχυσαρκία

Η μελάσα είναι ένα παχύρευστο σιρόπι που προκύπτει από την επεξεργασία του ζαχαροκάλαμου, των σταφυλιών, των παντζαριών ή άλλων φρούτων. Περιέχουν ένα πολύ υψηλό επίπεδο αντιοξειδωτικών, είναι πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, εξαιρετική πηγή ενέργειας και ενισχυτικό του ανοσοποιητικού. Η μελάσα των σταφυλιών είναι το γνωστό μας πετιμέζι που αν και είναι πλούσιο σε θερμίδες συμβάλλει στην μείωση της παχυσαρκίας όπως δείχνει πρόσφατη μελέτη.

Πειραματικά αποτελέσματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στην Εταιρία για την Μελέτη Συμπεριφοράς της Διατροφής (SSIB), των Ηνωμένων Πολιτειών, δείχνουν ότι, η συμπληρωματική λήψη εκχυλίσματος μελάσας, μπορεί να προσφέρει μια νέα προσέγγιση στον έλεγχο του βάρους των ανθρώπων.
Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα (ποντίκια), από τον Richard Weisinger,Ph.D., διερεύνησε την επίπτωση που έχει η προσθήκη εκχυλίσματος μελάσας σε διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Αυτό το εκχύλισμα, είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, μια ομάδα χημικών ουσιών, που ανευρίσκονται στα φυτά και είναι γνωστές για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.

Στα ποντίκια χορηγήθηκε, είτε τροφή πλούσια σε λιπαρές ουσίες, είτε η ίδια τροφή, με συμπλήρωμα μελάσσας 2% η 4%. Μετά από 12 βδομάδες, με αυτή τη διατροφή, τα ποντίκια τα οποία ελάμβαναν την διατροφή με το συμπλήρωμα μελάσσας 4%, είχαν μικρότερο βάρος σώματος, μειωμένο λίπος στο σώμα και μειωμένα τα επίπεδα της λεπτίνης στο αίμα, η οποία είναι μία ορμόνη που παράγεται από τα κύτταρα του λίπους.

Όλα τα πειραματόζωα κατανάλωσαν την ίδια ποσότητα τροφής. Πρόσθετες μελέτες έδειξαν ότι, τα συμπληρώματα της μέλισσας οδήγησαν σε αυξημένη αποβολή ενέργειας (δηλαδή περισσότερες θερμίδες χάθηκαν στα κόπρανα), και σε αυξημένη έκφραση γονιδίων για μερικούς βιολογικούς δείκτες των κυττάρων του ήπατος και των κυττάρων του λίπους, που ελέγχουν τον μεταβολισμό της ενέργειας.

Σχεδιάζονται κλινικές μελέτες, για να μελετηθεί η αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος της μελάσας στους ανθρώπους, για τον έλεγχο του βάρους.

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Μουσταλευριά με πετιμέζι

Υλικά:

1 κούπα πετιμέζι
1 κούπα αλεύρι
3.5 κούπες νερό
κανέλα
καρύδια (προαιρετικά)
σουσάμι  

    Εκτέλεση:

Ανακατεύω το νερό με το πετιμέζι.
Στο μισό μείγμα διαλύω το αλεύρι και το άλλο μισό το βάζω σε κατσαρόλα να ζεσταθεί.
Μόλις ζεσταθεί, ρίχνω μέσα το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύω συνεχώς καθώς βράζει.
Όταν αρχίζει να πήζει χαμηλώνω την φωτιά και το αφήνω να δέσει ανακατεύοντας συνέχεια.
Μοιράζω σε μπολ τα οποία τα έχω πασπαλίσει με καρύδι και σουσάμι. Αφήνω να μισοκρυώσει και πασπαλίζω πάλι με καρύδι, κανέλα και σουσάμι.

Το πετιμέζι πλούσια πηγή ασβεστίου

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό μεταλλικό στοιχείο. Πολλοί Έλληνες δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα του ασβεστίου σε καθημερινή βάση. Το 99% του ασβεστίου βρίσκεται στα οστά και τα δόντια μας. Είναι αναγκαίο δομικό υλικό για να «χτίσουμε» δυνατά και πυκνότερα οστά όταν είμαστε νέοι, αλλά και να διατηρήσουμε τα οστά μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση καθώς τα χρόνια περνούν, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες.
Και όχι μόνο αυτό! Το ασβέστιο συμμετέχει και σε μια σειρά σημαντικών λειτουργιών του οργανισμού, όπως η πήξη του αίματος, η μυϊκή σύσπαση, η μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων, κ.ά. 
Κάθε μέρα «χάνετε» μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, κυρίως με τα ούρα, τα κόπρανα και τον ιδρώτα. Επίσης, το ασβέστιο αποβάλλεται συνεχώς και ως συστατικό των νυχιών και των τριχών σας.
Επειδή δυστυχώς το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει ασβέστιο, αλλά καθημερινά αποβάλλει ποσότητες του και επειδή συμμετέχει σε τόσες λειτουργίες του οργανισμού σας, γίνεται αντιληπτό ότι η πρόσληψή του με τη διατροφή σε καθημερινή βάση κρίνεται επιτακτική!
Αν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, ο οργανισμός θα απορροφήσει ασβέστιο από τις μεγαλύτερες αποθήκες που διαθέτει, δηλαδή τα οστά, προκαλώντας σιγά-σιγά αραίωσή τους.
Το πετιμέζι είναι μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου ειδικά για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη που αντιμετωπίζουν σοβαρά δυσπεπτικά προβλήματα με τα γαλακτοκομικά ή για άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Κουλουράκια με πετιμέζι και πορτοκάλι

Υλικά:

1 ποτήρι πετιμέζι
1 ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
1 ποτήρι ελαιόλαδο
¾ ποτηριού ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλλα
1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι baking powder
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση:

Σε μεγάλο μπολ ανακατέψτε καλά το πετιμέζι, τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, την κανέλλα, το γαρύφαλλο, σόδα και το μπέικιν
Προσθέστε λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας στην αρχή με το σύρμα και κατόπιν με τα χέρια.
Υπολογίστε ότι μπορεί να μην πάρει όλο το αλεύρι ή ότι ίσως χρειαστείτε όλο το πακέτο και λίγο ακόμα. Πάντως πρέπει να γίνει μια αρκετά μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει όμως στα χέρια.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170ο.
Πλάστε τα κουλουράκια σχετικά μικρά, άλλα στρογγυλάκαι, άλλα κοτσιδάκια
Βάλτε τα σε ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε τα στον αέρα για 12 λεπτά.

Χρήσιμα tips για το πετιμέζι.

Δείτε μερικά χρήσιμα tips για το νόστιμο πετιμέζι:

  • Διατηρείται μακριά από εστίες θερμότητας, υψηλές θερμοκρασίες και ήλιο, σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
  • Πίνεται αυτούσιο σε μικρά πρωινά σφηνάκια για άμεση ενεργειακή ενδυνάμωση.
  • Καταναλώνεται σε περιόδους εγκυμοσύνης και θηλασμού ως συμπλήρωμα ασβεστίου, φωσφόρου και σιδήρου.
  • Περιέχει λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη.
  • Μαλακώνει τον ερεθισμένο λαιμό.
  • Μειώνει το στομαχόπονο.
  • Δρα ως αντικαταθλιπτικό.
  • Έχει αντιοξειδωτικά  και αντιγηραντικά οφέλη
  • Αντικαθιστά τη ζάχαρη σε παραδοσιακά γλυκά.
  • Συνοδεύει γιαούρτι ή παγωτό.
  • Αποτελεί συστατικό για σάλτσα ή για μαρινάδα.
  • Δεν περιέχει συντηρητικά, χρωστικές και ζάχαρη.

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Γλυκό κολοκύθας με πετιμέζι

Υλικά:

1 κιλό κολοκύθα 
1 κιλό μούστο (πετιμέζι) 
1 κλωναράκι αρμπαρόριζα 
μισό ποτήρι ασβέστη

Εκτέλεση:

Κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια.
Αφαιρούμε τους σπόρους και κόβουμε την φλούδα της.
Την κόβουμε σε κομμάτια μέτριου μεγέθους και με ένα πηρούνι τρυπάμε κάθε κομμάτι.
Σε ένα μπολ με νερό διαλύουμε την ασβέστη και προσθέτουμε τα κομμάτια κολοκύθας. Αφήνουμε την κολοκύθα μέσα στον ασβέστη για 8 ώρες (ή ένα βράδυ). Την επόμενη μέρα αφαιρούμε τα κομμάτια από το ασβεστόνερο και τα ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε τα κομμάτια με νερό και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε τα κομμάτια κολοκύθας, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε πολύ καλά. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα κομμάτια κολοκύθας, τον μούστο τόσο όσο να σκεπάσει τα κομμάτια και την αρμπαρόριζα. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα περίπου. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά και μόλις κρυώσει γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα και το διατηρούμε στο ψυγείο ή στο ντουλάπι μας.

Γλυκά κουταλιού με πετιμέζι...παλιά!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhIlID8PpbTffB-66nff1I-ipu4q4I0Hvec26YWr78NmOp_F5HTqQnbg-fmBSuCcUFwJdJBRTQ1LefWTexbzyNf0cKXtg1P4QVq3TeFTKee5qMQ1nmQCbv_pfFLiaxZPw19d1wJ28o0frE/s400/9.JPG
Η εφευρετικότητα και η φαντασία των ανθρώπων παλαιότερα τους οδηγούσε μερικές φορές σε δημιουργικά μονοπάτια με εξαιρετικά αποτελέσματα. Κάποιος ή κάποια (το πιθανότερο) λοιπόν σκέφτηκε την ώρα που βράζει ο μούστος να βάλει μέσα κάποια προϊόντα εποχής να βράσουν μαζί. Προϊόντα που ήταν σε πλεόνασμα εκείνη την εποχή, κολοκύθα, κυδώνι, σταφύλι, μελιτζανάκι ή ότι άλλο βρισκόταν έγιναν εξαιρετικά γλυκά κουταλιού και μπορούσαν να διατηρηθούν πολύ καιρό αφού το πετιμέζι δρούσε ως συντηρητικό. Ρετσέλια τα ονόμαζαν τα γλυκά κουταλιού που αντί για ζάχαρη είχαν πετιμέζι. Εκτός από την ξεχωριστή τους γεύση ήταν και καλύτερες διατροφικές επιλογές από τα γλυκά που φτιαχνόταν με ζάχαρη. Μαθήματα οικιακής οικονομίας από ανθρώπους με μεράκι, φαντασία και ορθολογική διαχείριση όσων μας προσφέρει η φύση. Σκεφτείτε πόση φροντίδα είχε αυτό το γλυκό μέχρι να μπει στο βαζάκι! 

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Τσουρεκάκια με πετιμέζι

Υλικά:

 1 κρασοπότηρο πετιμέζι (210 γραμ.)
 1400 - 1500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 90 γραμ. νωπή μαγιά
 1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
 250 γραμ. ζάχαρη (1 φλυτζ. τσαγιού)
 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
 ¼ κουτ. γλυκού κακουλέ ή ξύσμα λεμονιού
 130 γραμ. σπορέλαιο (½ φλυτζ. τσαγιού)
 2 φλυτζ. τσαγιού νερό χλιαρό
 1 σφηνάκι ούζο ή τσίπουρο (50 ml.)
 1 κουτ. σούπας κοφτή κανέλλα
 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
 1 αυγό
 1 κρόκο για επικάλυψη 



Εκτέλεση:

Σ᾿ ένα μπολ ρίχνουμε το 1 φλυτζάνι νερό χλιαρό, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, από τη ζυγισμένη και τη μαγιά.
Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν και προσθέτουμε αλεύρι, από το ζυγισμένο, περίπου 10 κουταλιές της σούπας, μέχρι να γίνει ένας χυλός.
Το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε 15' με 20', να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Κατόπιν, σε μια λεκανίτσα ή στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το πετιμέζι, τη ζάχαρη, το σπορέλαιο και τα χτυπάμε για 4' - 5' περίπου, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει κρεμώδες.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό, το αλάτι, το ούζο, το μπέικιν πάουντερ, το μαχλέπι, τον κακουλέ, την κανέλλα, συνεχίζοντας να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Έπειτα προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά και λίγο - λίγο τα ⅔ από το αλεύρι, χτυπώντας μέχρι να απορροφηθεί τελείως.
Αφού ενσωματωθεί το αλεύρι, σταματάμε το μίξερ και, ή τοποθετούμε το εξάρτημα για ζύμωμα (τους γάντζους), αν συνεχίσουμε το ζύμωμα στο μίξερ, ή μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας.
Προσθέτουμε λίγο - λίγο το αλεύρι, συνεχίζοντας το ζύμωμα, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη πολύ μαλακή, που να κολλάει λίγο, στα χέρια. Το αλεύρι μπορεί να μην το πάρει όλο.
(Επειδή η ζύμη κολλάει στα χέρια, για να μπορούμε να τη δουλέψουμε, ρίχνουμε σε μια άκρη στον πάγκο μας 2 - 3 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο και με αυτό αλείφουμε τα χέρια μας).
Ζυμώνουμε τη ζύμη για 10' - 15' και την κάνουμε μπάλα.
Λαδώνουμε καλά με σπορέλαιο μια λεκάνη και τοποθετούμε μέσα τη ζύμη.
Σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και μια ελαφριά κουβερτούλα, και αφήνουμε τη ζύμη, σε ζεστό μέρος, περίπου για μία με μιάμιση ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Όταν διπλασιαστεί, χωρίζουμε τη ζύμη σε 27 - 30 κομμάτια, (90 - 100 γραμ. το καθένα) και αφού τα πλάσουμε και τους δώσουμε σχήμα, τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα.
Τ᾿ αφήνουμε περίπου 30' να φουσκώσουν και μ᾿ ένα πινέλο, πολύ προσεκτικά, τ᾿ αλείφουμε με ένα κρόκο, αραιωμένο και ελαφρά χτυπημένο, με μια κουταλιά νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C, σε αέρα για 20' περίπου, μέχρι να ροδίσουν τα τσουρέκια μας.

Συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης C και πετιμέζι

Το πετιμέζι είναι εκτός των άλλων μια τροφή πλούσια σε βιταμίνη C.
Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και προσλαμβάνεται μόνο μέσω της διατροφής διότι στον άνθρωπο, σε αντίθεση με τα περισσότερα ζώα, λείπει το γονίδιο αυτό που την παράγει. Τα συμπτώματα της έλλειψης βιταμίνης C είναι πολλά και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής μας. 


Βοηθά στη σύνθεση των ορμονών που ρυθμίζουν τη διάθεση. Εξάντληση, αδυναμία, κακοδιαθεσία προδίδουν έλλειψη βιταμίνης C. Μια παρατεταμένη οριακή έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να μην οδηγήσει σε κλινικά συμπτώματα, αλλά μπορεί να προδιαθέτει υπέρ μιας ενδεχόμενης καρδιοπάθειας και εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος. Εάν αρρωσταίνετε εύκολα (κρύωμα ή ίωση) τότε ο οργανισμός σας χρειάζεται περισσότερη βιταμίνη C ώστε να ισχυροποιηθεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση του κολλαγόνου καθώς το κολλαγόνο είναι απαραίτητο για την οικοδόμηση και την διατήρηση των ιστών. Επίσης χωρίς αυτήν δεν απορροφάται ο σίδηρος με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε σιδηροπενική αναιμία. Ακόμη συμπτώματα όπως το μάτωμα των ούλων, η απώλεια δοντιών, πόνοι στα άκρα ή τις αρθρώσεις, αργή επούλωση των τραυμάτων και ξηρά μαλλιά δηλώνει έλλειψη.

Το πετιμέζι μπορεί να μπει στο διατροφολόγιό σας με πολλούς τρόπους και σε οποιοδήποτε γεύμα της ημέρας ώστε να εξασφαλίσετε την πρόσληψη βιταμίνης C που περιέχει.

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Σαλάτα με φινόκιο, μήλο και σως με πετιμέζι

Υλικά :
2 ρίζες φινόκιο
1 μήλο
1 καρότο
Λίγα cranberries
Λίγα χοντροσπασμένα καρύδια

Για την σως πετιμέζι:
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας πετιμέζι
2 κουταλιές της σούπας μπαλσάμικο
Λίγο αλάτι


Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το φινόκιο, το κόβουμε σε λεπτές φέτες (όπως το λάχανο) και το βάζουμε σε μία σαλατιέρα. Καθαρίζουμε το καρότο και το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες με τον αποφλοιωτή και το μήλο σε λεπτές φέτες και τα προσθέτουμε στη σαλατιέρα μαζί με τα καρύδια και τα cranberries.

Για να φτιάξουμε τη σως ρίχνουμε σε ένα ποτήρι το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, το μπαλσάμικο και το αλάτι και τα χτυπάμε με τη μηχανή του φραπέ μέχρι να δέσει η σάλτσα. Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σως και σερβίρουμε.

Διαδικασία παρασκευής πετιμεζιού

Ανάλογα με το μούστο που θα χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή πετιμεζιού προσθέτουμε το ανάλογο αργιλόχωμα ή πετιμεζόχωμα όπως το λέμε. Το χώμα αυτό είναι άσπρο και το βρίσκουμε σε περιοχές όπου υπάρχει μάρμαρο. Η αναλογία είναι μισό φλυτζάνι χώμα για κάθε λίτρο μούστου. Όταν ρίξουμε το αργιλόχωμα στο μούστο αυτός αρχίζει να αφρίζει. Αφού τον ξαφρίσουμε τον αφήνουμε να κατασταλάξει για τουλάχιστον 12 ώρες. Την επόμενη μέρα μεταγγίζουμε το διαυγή μούστο, προσεκτικά ώστε να μην αναταραχθούν τα κατακάθια σε καζάνι ή κατσαρόλα ανάλογα με την ποσότητα που έχουμε. Βράζουμε το μούστο σε σιγανή φωτιά μέχρι να δέσει ξαφρίζοντάς τον τακτικά. Το πετιμέζι είναι έτοιμο όταν γίνει πυκνό σιρόπι, περίπου στην πυκνότητα του μελιού. Διατηρείται πολλά χρόνια χωρίς να αλλοιωθεί αρκεί να βρίσκεται σε δροσερό μέρος.

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Χαλβάς με πετιμέζι και φυστίκια αιγίνης

Υλικά:
1 φλυτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
1 φλυτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού νερό
1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού φρέσκο γάλα
3/4 φλυτζάνι του τσαγιού λιωμένο βούτυρο ή λάδι
2 κουταλιές της σούπας πετιμέζι
1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου σε σκόνη
1/2 φλυτζάνι φυστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα

Εκτέλεση:
Βάλτε το γάλα, το νερό, το πετιμέζι και τη ζάχαρη σε ένα κατασαρολάκι και βάλτε το στη φωτιά. Μόλις πάει να βράσει κατεβάστε το. Ταυτόχρονα βάλτε το λάδι ή το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και βάλτε το στη φωτιά. Μόλις ζεσταθεί αρκετά προσθέστε το σιμιγδάλι και το αλεύρι, ρίχνοντάς τα σαν βροχή ανακατεύοντας για να μην σβωλιάσουν. Καβουρντίστε ελαφρά το μίγμα. Να έχετε υπ΄όψιν ότι όσο πιο πολύ καβουρντίσετε το σιμιγδάλι με το αλεύρι τόσο πιο σκούρο θα είναι και το χρώμα του χαλβά. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέστε το μίγμα του γάλακτος με προσοχή γιατί θα κοχλάσει έντονα και ανακατεύετε συνεχώς για να μην σβωλιάσει. Σβήστε το μάτι και βάλτε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέστε την μαστίχα και ανακατεύετε για λίγο μέχρι να δέσει ο χαλβάς. Βάλτε τα μισά φυστίκια στον πάτο μιας φόρμας. Ρίξτε από πάνω το μισό μίγμα πατώντας το ώστε να μην μείνουν κενά. Σκορπίστε ομοιόμορφα και τα υπόλοιπα φυστίκια και καλύψτε τα με το υπόλοιπο μίγμα. Αφήστε να κρυώσει, ξεφορμάρετε και σερβίρετε.

Πολυφαινόλες με απλά λόγια

Οι πολυφαινόλες είναι μια μεγάλη ομάδα ενώσεων που απαντώνται κατά αποκλειστικότητα στο φυτικό βασίλειο. Αποτελούν δευτερογενή προϊόντα μεταβολισμού των φυτών και σκοπό έχουν να ενισχύσουν τη φυσική άμυνα του φυτού σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η ηλιακή ακτινοβολία. Τα οφέλη τους στην ανθρώπινη υγεία είναι πολλαπλά και έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Τα σπουδαιότερα αυτών είναι η αντιοξειδωτική δράση, η επίδραση στην πέψη των μακροθρεπτικών συστατικών και την απορρόφηση μεταλλικών κατιόντων, η αντικαρκινική δράση, η αντιμικροβιακή δράση και οι αντιαλλεργικές ιδιότητες.
Συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου, καθυστερούν την διαδικασία της γήρανσης και συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού. Τρόφιμα στα οποία έχουν αποδοθεί ευεργετικές επιδράσεις εξαιτίας του υψηλού σε πολυφαινόλες περιεχόμενό τους είναι το ελαιόλαδο, το κρασί, το κακάο, ο καφές, τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονο χρώμα, τα προϊόντα ολικής άλεσης, το τσάι και άλλα αφεψήματα βοτάνων. Το πετιμέζι ως παράγωγο του σταφυλιού περιέχει πολυφαινόλες με όλα τα ευεργετικά χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Χοιρινό ψητό με πετιμέζι και σκόρδο

Υλικά

-1½ κιλό ωμοπλάτη χοιρινή με την πέτσα
-1/2 φλιτζάνι πετιμέζι
-4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
-1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
-1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
-1 πορτοκάλι ξύσμα
-4 φύλλα φασκόμηλου φρέσκου ψιλοκομμένα
-1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
-1 φλιτζάνι κρασί λευκό
-1/4 φλιτζανιού ξύδι λευκό
-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-1 κρεμμύδι κομμένο σε χοντρές ροδέλες
-1 κουτ. σούπας μουστάρδα
-αλάτι, πιπέρι 


Eκτέλεση

Τρυπάμε με ένα μαχαίρι την επιφάνεια του χοιρινού σε πολλά σημεία. Ανακατεύουμε σε μπολ όλα τα υλικά εκτός από το κρεμμύδι και το λευκό κρασί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Απλώνουμε το κρεμμύδι στη βάση ενός ταψιού και προσθέτουμε το κρασί. Με τη μαρινάδα που έχουμε στο μπολ αλείφουμε καλά το κρέας και το βάζουμε στο ταψί πάνω στα κρεμμύδια. Κρατάμε την υπόλοιπη μαρινάδα για αργότερα. Καλύπτουμε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στον φούρνο για περίπου 90 λεπτά. Βγάζουμε προσωρινά το ταψί από τον φούρνο και παίρνουμε 2 κουταλιές από τα υγρά του ταψιού και τα προσθέτουμε στη μαρινάδα. Με ένα πινέλο αλείφουμε καλά την επιφάνεια του χοιρινού και επιστρέφουμε το ταψί στον φούρνο χωρίς το αλουμινόχαρτο, αφού πρώτα προσθέσουμε όση μαρινάδα μάς περίσσεψε. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλες δύο ώρες αλείφοντας συχνά το κρέας με τα υγρά του ταψιού. Δυναμώνουμε τη φωτιά στους 180°C και ψήνουμε το κρέας για επιπλέον 40 λεπτά. Βγάζουμε το κρέας από τον φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 8-10 λεπτά πριν το σερβίρουμε στο κέντρο του τραπεζιού.


Η χρήση του πετιμεζιού

Το πετιμέζι είναι το συμπύκνωμα μούστου από σταφύλια, γλυκαντικό γνωστό από την αρχαιότητα, φημισμένο για τις θρεπτικές του ιδιότητες, εξαιρετικό συστατικό στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική που στις μέρες μας το βλέπουμε να επιστρέφει στις γκουρμέ κουζίνες.
Πριν την έλευση της ζάχαρης το πετιμέζι ήταν το βασικό γλυκαντικό και αναντικατάστατο φάρμακο σε κάθε ελληνικό σπίτι. Το εξαιρετικό του άρωμα προέρχεται από το βράσιμο του μούστου, είναι 100% φυσικό προϊόν χωρίς προσθήκη συντηρητικών, χρωστικών ή ζάχαρης και διατηρείται εκτός ψυγείου.
Το πετιμέζι χρησιμοποιείται στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική με πολλούς τρόπους.
Αξίζει να αναφέρουμε για την ιστορία ότι ο βιολόγος, γαστρονόμος και ρήτορας Αθήναιος (τέλη 2ου μ.χ. – αρχές 3ου μ.χ.) περιγράφει στα γραπτά του μια συνταγή ψαριού με πετιμέζι. Αντικαθιστά την ζάχαρη σε κάθε ρόφημα, μπαίνει ως βασικό συστατικό σε κουλουράκια, κέικ, αρτοποιήματα, συνοδεύει άριστα γιαούρτι, πανακότα ή άλλα γλυκά. Το χρησιμοποιούμε για να μαρινάρουμε κρεατικά, να φτιάξουμε υπέροχες σάλτσες και ντρέσινγκ για σαλάτες. Επίσης μπορεί να συνοδεύσει μια φρουτοσαλάτα εποχής. Οι παλιοί το χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο για τον ερεθισμένο λαιμό και το κρυολόγημα. Επίσης το έδιναν ζεστό για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της ιλαράς. Νόστιμο λοιπόν και θεραπευτικό το πετιμέζι.

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Αρνί στη γάστρα με πετιμέζι, κρασί και πουρέ γλυκοπατάτας

Υλικά:
Αρνί μπούτι ολόκληρο (~1 kg.)
2,5 φλ. κόκκινο κρασί
Για τη μαρινάδα:
1/4 φλ. πετιμέζι
1/2 φλ. μαυροδάφνη
Πιπέρι σε κόκκους
Μπαχάρι σε κόκκους
Κύμινο
Πάπρικα
3 σκ. σκόρδο τριμμένο
2 φύλλα δάφνης
Κεδροκούκουτσα σπασμένα
Αλάτι
Ελαιόλαδο
Για τον πουρέ:
500 gr. πατάτες
500 gr. γιαμ (κόκκινες γλυκοπατάτες)
2 φρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Εκτέλεση:
Αναμιγνύω όλα τα υλικά της μαρινάδας και μαρινάρω το κρέας αποβραδίς. Το βάζω σε γάστρα μαζί με τη μαρινάδα του, το κρασί και 1 φλ. νερό και ψήνω στους 180°C για 2 ώρες και 45'. Στη 1 ώρα αφού βάλω το κρέας στο φούρνο βάζω και τις πατάτες έτσι όπως είναι με τη φλούδα ολόκληρες (για να εκμεταλλευτώ το φούρνο που ήδη καίει). Μόλις ψηθούν, τις ξεφλουδίζω, προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά του πουρέ και λίγη από τη σάλτσα που έχει η γάστρα από το κρέας και πολτοποιώ καλά με ένα πηρούνι μέχρι να πάρω ένα ομοιογενές μίγμα. Σερβίρω το φαγητό ζεστό, συνοδεύοντας με ένα ντιπ γιαουρτιού.

Πετιμέζι, μια πηγή βιταμίνης Β

 Η βιταμίνη Β παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Καταναλώνεται με αυξημένο ρυθμό στον οργανισμό μας, χρειάζεται συνεχή ανανέωση και επίσης δεν αποθηκεύεται επαρκώς στον οργανισμό. 
Τα οφέλη υγείας που προέρχονται από την βιταμίνη Β περιλαμβάνουν:
- Βοηθάει την υγεία του δέρματος, των οστών, των μαλλιών και των μυών
- Προωθεί την υγεία των βλεννογόνων μεμβρανών ειδικά γύρω από το στόμα
- Ενισχύει στην εντερική υγεία και τη λειτουργία των σπλάχνων
- Ανακουφίζει την κακοκεφιά, την ανησυχία, την ευερεθιστότητα, την αϋπνία και την κούραση
- Βελτιώνει την υγεία του ήπατος
- Βελτιώνει τη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων και της υγείας
- Ανακουφίζει τα δερματικά προβλήματα όπως ξηρότητα, κνησμό και εξανθήματα
- Ανακουφίζει τα ψυχολογικά προβλήματα της εμμηνόπαυσης
- Προωθεί την φυσιολογική αύξηση και ανάπτυξη
- Διατηρεί την οξύτητα του στομάχου, την φυσιολογική όρεξη και την υγεία του πεπτικού συστήματος. 
Το πετιμέζι είναι μια τροφή πλούσια σε βιταμίνη Β που δίκαια χαρακτηρίζεται η ΄΄βιταμίνη της ευτυχίας.΄΄

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Σαλάτα με σπανάκι και ντρέσινγκ πετιμεζιού


Υλικά:
Φύλλα από σπανάκι πολύ τρυφερά σε ποσότητα μιας σαλατιέρας
2-3 (μόνο) φύλλα μαρουλιού
1-2 κρεμμυδάκια πράσινα
2 κουταλιές σουσάμι αναποφλοίωτο, ελαφρά καβουρντισμένο
5-6 καρύδια χοντροκοπανισμένα
Αλάτι
Για το ντρέσιγκ:
1 φλυτζανάκι του ελληνικού καφέ λάδι εκλεκτό (όχι καλά γεμάτο)
1/3 του παραπάνω φλυτζανιού ξύδι βαλσάμικο
1 κουταλιά ξύδι κοινό
Το χυμό μιας κούπας λεμονιού
1 κουταλιά πετιμέζι ( ή και περισσότερο αν σας αρέσουν τα εντόνως γλυκόξινα)
Μια κουταλιά μουστάρδα (προαιρετικά) 
Εκτέλεση
Βάζουμε τα υλικά του ντρέσιγκ σε βαζάκι που κλείνει καλά και τα χτυπάμε να αποκτήσουν υφή γαλακτώματος.
Κόβουμε τα πράσινα σε μεγαλούτσικα κομμάτια σε ρηχή σαλατιέρα. Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι, αλατίζουμε και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι, προσθέτουμε τα καρύδια και περιχύνουμε με το ντρέσιγκ αφού το ξανακτυπήσουμε λίγο ακόμη.

Σως πετιμεζιού για όλες τις σαλάτες



Υλικά
4 κ.σ. Ελαιόλαδο
2 κ.σ. Πετιμέζι
2 κ.σ. Ξύδι Μπαλσάμικο
1 κ.σ. Μουστάρδα απαλή
Λίγο αλάτι
Λίγο πιπέρι

Εκτέλεση
Ανακατέουμε πολύ καλά όλα τα υλικά μαζι και περιχύνουμε την σαλάτα της αρεσκείας μας. Άμα την θέλουμε πιο γλυκιά προσθέτουμε περισσότερο πετιμέζι.
Είναι τέλεια!!!!!!!!!!

Πετιμέζι και βιταμίνη Α



Το πετιμέζι είναι μια τροφή πλούσια σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α ή ρετινόλη όπως λέγεται αλλιώς έχει σημαντικές λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό όπως:
-βοηθά στην νυχτερινή όραση
-συμμετέχει στο σχηματισμό των οστών
-διατηρεί τα επιθηλιακά κύτταρα (πχ δέρμα, εσωτερικό γαστρεντερικού σωλήνα, πνεύμονα κλπ)
- είναι αντιοξειδωτική

Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης έχουν παρατηρηθεί σοβαρές επιπτώσεις :σταδιακή απώλεια όρασης στο σκοτάδι, ευαισθησία σε λοιμώξεις και δερματικές βλάβες, ίσως σχετίζεται με καρκίνους σε πνεύμονες, έντερο & μαστούς. Τέλος, σε χώρες του τρίτου κόσμου, όπου η έλλειψη μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, καταστρέφεται ο κερατοειδής χιτώνας και τα άτομα οδηγούνται στην τύφλωση.
Πετιμέζι λοιπόν για να μην έχετε ποτέ έλλειψη βιταμίνης A.

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Μαλακά κούκις με πετιμέζι

Υλικά:
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. φρέσκο ​​τριμμένο τζίντζερ
1 κ.γ.κανέλα
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/4 κ.γ. γαρύφαλο τριμμένο
1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/4 κ.γ. αλάτι
115 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1/3 κούπας μαύρη ζάχαρη
1/3 κούπας πετιμέζι
1 μεγάλο αυγό (60 γρ.)
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
¾ κούπας καβουρδισμένα αμύγδαλα με τη φλούδα
1 κούπα τσιπς μαύρης σοκολάτας υγείας
1 – 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι (προαιρετικά, αν χρειαστεί)

Εκτέλεση:
Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα για δέκα λεπτά και όταν κρυώσουν τα σπάμε στο μούλτι σε μικρά κομμάτια (όχι σκόνη).
Ντύνουμε με λαδόκολλα δυο μεγάλα ταψιά του φούρνου.
Σε ένα μπωλ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, μαζί με τα μπαχαρικά, τη σόδα και το αλάτι. Ρίχνουμε μέσα και ανακατεύουμε και το ξύσμα πορτοκαλιούι.
Με ένα ηλεκτρικό μίξερ, κτυπάμε το βούτυρο και τη μαύρη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε το πετιμέζι και το αυγό και τα κτυπάμε για 5 λεπτά στη δυνατή ταχύτητα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε όλα τα υλικά με το αλεύρι. Τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη που θα είναι πολύ μαλακή και θα κολλάει στα χέρια.
Τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύουμε. (Εάν ακόμη κολλάει πολύ η ζύμη προσθέτουμε 1 – 2 κουταλιές αλεύρι) .
Την πλάθουμε σε 2 με 3 κορδόνια πάχους περίπου 4 εκ. διάμετρο. Τυλίγουμε το καθένα σε μεμβράνη κουζίνας, τα τοποθετούμ σε ένα δίσκο και τα βάζουμε στο ψυγείο για άλλη μισή ώρα.
Ανοίγουμε τη μεμβράνη και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε πάνω στα ταψιά που ετοιμάσαμε. Αφού κόψουμε και γεμίσουμε το πρώτο ταψί τα σχηματίζουμε σε μπαλάκια και μετά τα πιέζουμε ελάχιστα στο κέντρο. Τα τοποθετούμε αφήνοντας περίπου 3 εκατοστά απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα απλώσουν κατά το ψήσιμο.
Τοποθετήστε και τα δύο ταψιά σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο σας μέχρι το εξωτερικό μέρος να αρχίσει να σκληραίνει και να γίνεται πιο σκούρο. Θα είναι μαλακά στο κέντρο, αλλά όσο θα κρυώνουν θα γίνουν πιο σκληρά. Εάν κάνετε μεγαλύτερα κούκις, ο χρόνος ψηςσίματος θα πρέπει να αυξηθεί, ανάλογα μέ το μέγεθος, ίσως και μέχρι 18 λεπτά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο.

Πετιμέζι και ρεσβερατρόλη

H ρεσβερατρόλη είναι ένα φυτικό συστατικό που βρίσκεται σε μεγαλύτερη ποσότητα στη φλούδα των σταφυλιών. Πρόκειται για ένα φυσικό αντιβιοτικό που παράγουν τα φυτά για την άμυνά τους. 
Oι έρευνες μέχρι σήμερα, που εξέτασαν τη σχέση του σταφυλιού και της ρεσβερατρόλης από τη μία και τις ευεργετικές συνέπειες στον άνθρωπο από την άλλη έδειξαν:
  • Mείωση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο της καρδιάς.
  • Aντιοξειδωτική δράση της ρεσβερατρόλης.
  • Mείωση της οξείδωσης της λιποπρωτεϊνης LDL και άλλων λιπιδίων, προστασία από την οξείδωση των λιπιδίων των κυττάρων. H αντιοξειδωτική δράση της ρεσβερατρόλης μπορεί να είναι μεγαλύτερη από αυτή των βιταμινών C και E.
  • Mειώνει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων και συμβάλλει έτσι στη μείωση του κινδύνου για αθηροσκλήρωση.
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
  • Πρόληψη από τον σακχαρώδη διαβήτη
  • Σε σχέση με την αντικαρκινική δράση της ρεσβερατρόλης φαίνεται κυρίως από εργαστηριακές έρευνες ότι μπορεί να καταστέλλει τη σύνθεση ελευθέρων ριζών, να μειώνει τον κίνδυνο μεταλλάξεων και τη φλεγμονή. 

Oι ‘Eλληνες και άλλοι λαοί όπως οι Γάλλοι που  κατέχουμε σημαντική θέση στη κατανάλωση σταφυλιού και παράγωγων προϊόντων όπως το πετιμέζι ανά τον κόσμο εμφανίζουμε σχετικά υψηλά ποσοστά μακροζωίας. Ακόμη ένας σημαντικός λόγος για επιστρέψει το πετιμέζι στο ντουλάπι μας.

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Πετιμέζι και βιταμίνη C

Η πιο γνωστή ιδιότητα της βιταμίνης C είναι η προστασία του ανοσοποιητικού. Ας δούμε όμως πως αλλιώς προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό.
  • Είναι απαραίτητη για τη παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο συνδετικό ιστό με αποτέλεσμα πιο σφιχτό και λαμπερό δέρμα.
  • Έχει αντισταμινική δράση με αποτέλεσμα να μας βοηθά στα αλλεργικά συμπτώματα.
  • Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και βοηθά στην καταπολέμηση πολλών μορφών καρκίνου.
  • Βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές.
  • Προσφέρει πλήρη προστασία στις αρτηρίες αφού συμβάλλει στο να διατηρηθούν καθαρές και ευλύγιστες.
  • Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση.
  • Έχει αντιγηραντικές και επανορθωτικές ιδιότητες.
  • Βοηθά στην καταπολέμηση του καταρράκτη.
  • Συμβάλλει στην ψυχική μας υγεία 
και πολλά άλλα μικρότερης σημασίας.
Το πετιμέζι είναι μια πλούσια τροφή σε βιταμίνη C και παίρνοντας καθημερινά ένα πρωινό ή ένα κολατσιό με πετιμέζι εξασφαλίζουμε εκτός των άλλων τα ευεργετικά οφέλη της βιταμίνης C.

Λαχταριστή πανακότα με πετιμέζι

Υλικά

  • 3 ζελατίνες
  • 3 κουτ. σούπας νερό
  • 210 γρ. γάλα
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας πετιμέζι 
 Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε τις ζελατίνες στο νερό και ρίχνουμε το μισό γάλα με τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι.
  2. Προσθέτουμε τις ζελατίνες στο γάλα και ανακατεύουμε.
  3. Ενώνουμε τα δύο μείγματα.
  4. Τοποθετούμε σε ποτήρια και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
  5. Όταν το σερβίρουμε προσθέτουμε το πετιμέζι.

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

 
Πετιμέζι με Ταχίνι.....η τέλεια κρέμα για το κολατσό των παιδιών !!!!!!!!!!

Δύο καταπληκτικά προϊόντα σε θρεπτικά συστατικά, ενέργεια και ευεξία. Θα αρέσει σίγουρα στα παιδιά σας. 

Υλικά
3 κ.γ. Πετιμέζι
5 κ.γ. Ταχίνι

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τα δύο υλικά μαζί.
Μπορούμε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε ποσότητα πετιμεζιού, ανάλαγα πόσο γλυκό το θέλουμε. Αλείφουμε την κρέμα στο ψωμί, στη φρυγανιά, στο παξιμάδι ή όπου αλλόυ θέλουμε.
Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμιού για τοστ στο σχολείο!!!!!!!!